Manjak računara i slab internet otežavaju uvođenje e-dnevnika u škole

Elektronski dnevnici zamenili su papirne u 70 škola širom Srbije, a nastavnici se, posle dve nedelje rada, još privikavaju, muče ih brojne dileme, pojedine i manjak računara i slab internet u školama.

Utisci su različiti - od oduševljenja elektronskom evidencijom, do nezadovoljstva prelaskom na novi način rada.

Većina se još "uhodava" sa popunjavanjem dopunske i dodatne nastave, upisivanjem odsutnih učenika, formiranjem grupa za tehničko ili strane jezike u elektronskom dnevniku...

"Elektronski dnevnik doneo nam je samo komplikacije, jer još tehnički nismo spremni", kažu za "Novosti" u jednoj od škola u programu. "U nekoliko učionica nemamo računare, u zbornici nam je na raspolaganju samo jedan, tako da mi i dalje upisujemo sve u pedagoške sveske, popunjavamo i papirni dnevnik, jer ne stižemo sve odmah da unesemo u elektronski. Zato nam je stvoren dupli posao. Prvo u papirni dnevnik upišem sve izostanke i nastavnu jedinicu, a posle to prepisujem u elektronski."

U ovoj školi kažu da su im na obuci rekli da mogu da donose svoje laptop računare i komentarišu da bi to bilo kao da neko zaposli vozača, pa mu traži da doveze svoj automobil na posao.

U nekim drugim školama opet potvrđuju da su imali brojne nedoumice u vezi sa elektronskim dnevnikom, ali da sve rešavaju u hodu, da od Ministarstva prosvete brzo dobijaju odgovore na sva pitanja, ali se slažu da bi za ovu vrstu evidencije idealno bilo kada bi svaki nastavnik dobio svoj laptop.

U Ministarstvu prosvete objasnili su da postoji dodatnih 800.000 evra za nabavku opreme potrebne za škole u projektu e-prosvete, te da će škole tokom godine dobijati još računara, prema listi prioriteta gde će na vrhu biti oni koji su najslabije opremljeni ili gde se oprema pokvarila.

OŠ "Milena Pavlović Barili" u beogradskom naselju Višnjička banja uključila se u program e-prosvete, papirni dnevnik zamenili su elektronskim i, prema rečima direktorke Olivere Korošec, zasada su iskustva dobra.

"Imali smo dileme, ali smo ih u hodu rešavali, što sami, što uz pomoć Ministarstva prosvete. Bilo bi dobro da imamo malo više kompjutera, ali snalazimo se i sa ovim što imamo. Možda je nastavnicima sada prilagođavanje teško, traži dosta truda da se unesu svi podaci, troše i vikende na to, ali korist će videti već na prvom tromesečju, kada ne budu morali da dva-tri dana provedu pišući izveštaje, već će ih dobiti jednim klikom. A kada dođe naredna školska godina, podaci o svim nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima već će postojati u sistemu i samo će se kopirati u stariji razred", kaže Korošec.

Ona dodaje da će posebno olakšanje biti na kraju godine, jer nastavnici neće pisati svedočanstva, već će ih samo odštampati iz programa.

U Novom Sadu je takođe u nekim školama počeo da se primenjuje e-dnevnik, o čemu opširnije možete pročitati OVDE.

  • novi sad

    18.09.2017 09:17
    ministre
    800 000 evra za racunare a 21 000 predskolaca ceka da im vratite 10% koje su vec svi odavno dobili...sram vas bilo,kazete nema para za nas a za ove gluposti ima...neke skole vam nemaju struju i wc a vi uvodite elektronske dnevnike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.