Uskoro počinje vakcinacija protiv gripa, od oktobra obavezna još jedna vakcina

Vakcina protiv gripa trebalo bi da stigne do 2. oktobra, te bi vakcinacija počela polovinom tog meseca.
Za sezonu 2017/2018. godine naručeno je 242.546 doza vakcine "vadžigrip" proizvođača Sanofi Pasteur S. A.
 
U Domu zdravlja "Novi Sad" svake godine ističu da je vakcina najefikasniji način u borbi protiv gripa. Kako je ranije rekla dr Tatjana Egić iz ove ustanove, sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, onima sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV, kao i svim osobama starijim od 65 godina života, osobama smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene, svima koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.
 
"Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta iznosi od šest do 12 meseci. Zbog toga što vakcina ne pruža trajan imunitet, kao i zbog mutacija virusa gripa, koji mogu da se menjaju svake godine/sezone, postoji potreba za vakcinacijom svake godine", rekla je za "Dnevnik" dr Egić i napomenula da su moguće reakcije nakon vakcine protiv gripa crvenilo, otok, bol na mestu aplikacije, ređe dolazi do pojave povišene temperature, bolova u mišićima i malaksalosti, a alergije su retke.
 
Vakcinu ne treba da dobiju osobe koje imaju temperaturu preko 38 stepeni Celzijusa, oni koji su alergični na kokošija jaja, belančevine pilećeg porekla, neomicin i formaldehid, osobe sa težom reakcijom nakon dobijanja prethodne vakcine protiv gripa i deca mlađa od šest meseci.
 
Podsetimo da je najavljeno da će od 1. oktobra ove godine biti obavezna još jedna vakcina. U pitanju je vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke biti obavezna za svu decu u Srbiji i besplatna. Ta vakcina štiti decu od meningitisa, sepse, upale srednjeg uha, bronihtisa i upale pluća.
  • sasa

    01.10.2017 18:16
    @Iskusan

    dajmalo maste kad vec izmisljas pricu... Ovako je bas providno.
  • Iskusan

    18.09.2017 10:39
    Lekarima
    Vakcinu protiv gripa sam jednom primao, kad sam bio mlad i lud.
    Posledice su bile takve, kao da sam imao grip narednih 3 meseca.
    Hvala lepo, nikad više. Pozdravite svoju stara majku i njoj dajte te vakcine.
  • Zanima me

    18.09.2017 09:45
    @Uncas

    Da li zaista ne umeš da čitaš ili se samo praviš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.