Uprkos najavama, Srbija nije izvezla ni kilogram mesa u Kinu

Uprkos najavama iz Vlade od prošlog maja, nijedno jagnje iz Srbije nije otišlo za Kinu u prvih sedam meseci ove godine, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.
Uprkos najavama, Srbija nije izvezla ni kilogram mesa u Kinu
Foto: Pixabay
Kako podseća "Danas", ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je u maju da je Industrija mesa "Đurđević" prva koja je dobila dozvolu da izvozi jagnjetinu u Kinu i kako bi "do kraja juna" još osam klanica trebalo da dobije istu tu dozvolu. Najavu ministra potvrdio je i direktor "IM Đurđević" Đorđe Kuzminac, rekavši da planiraju da "u naredna dva meseca" pošalju prvih 3.000 jagnjadi za Kinu.
 
Međutim, prema podacima PKS, nije zabeležen nikakav izvoz mesa u ovu dalekoistočnu zemlju.
 
"Nije bilo izvoza jagnjećeg i ovčijeg mesa u Kinu za prvih sedam meseci. Što se tiče drugih vrsta mesa takođe nije bilo izvoza u Kinu", ističe se u odgovoru Udruženja za stočarsku proizvodnju Udruženja za stočarsku proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda PKS.
 
Informacija o tome zašto nije došlo do izvoza još uvek nema, pošto je, kako je rečeno "Danasu", direktor na poslovnom putu. Odgovori na pitanja da li je izvoz mesa za Kinu počeo, da li su dozvolu dobile posle "Đurđevića" još neke klanice i da li se radi nešto na dozvolama za izvoz ostalih poljoprivrednih proizvoda za ovu zemlju, nisu stigli ni iz Ministarstva poljoprivrede. 
 
U Srbiji je krajem decembra prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo 1,66 miliona ovaca, što je za 6,9 odsto manje nego u prethodnom periodu. Krajem 2016. u Srbiji je bilo i tri miliona svinja i nešto malo manje od 900.000 goveda. Ceo stočni fond u 2016. manji je nego ranijih godina. U odnosu na desetogodišnji prosek (mereno od 2006. do 2015) ukupan broj goveda trenutno manji je za 8,9 odsto, svinja je za 12,6 odsto manje, koza za 19, 1 odsto, dok je ovaca u proseku više za 4,1 odsto.
  • Vlada

    14.10.2017 12:28
    A sta radi Toma i njegova kancelarija?
  • Goxns

    14.10.2017 10:36
    Ne verujem
    Čitam komentare i ne verujem. Od vegana do raznih neradnika koji sebi daju za pravo da komentarisu. Da li mislite da je tako lako izvesti meso. Natovaris na kamion i vozi!! Dobiti dozvolu nije isto što i imati kupca. Trebaće bar još godina da prodje da bi počeo izvoz.
  • Обсервер

    14.10.2017 09:31
    Одакле су пали ?
    Ови, новопечени министри, су пали са Марса, као да нису у струци и не знају трендове у сточарству, који су рапидно опадајући. Паралелно са тим, цене расту, па сељак неће да продаје благо будзашта. Тако је спремљен ражањ, одстране Управе а зец још у шуми. Лако се фрљати папирима,из канцеларије, али ајде бато, чувај ти стадо по сваком невремену и без празника. Да би се постигла цена, коју партнер очекује, мора се кренути са масовном производњом, за коју свакако постоје природни услови. постоје стручнјаци, који ће нас усмерити, како интензивирати производњу, па тек онда дозволе и други папири. Још нисмо извукли закључак о "извозу" јунећег меса, када смо у сталном дизбалансу односно, пуно мање извозимо од дозвољене квоте.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija