"Sve vakcine u Srbiji dobrog kvaliteta"

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić kaže da su sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište dobrog kvaliteta što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza.
"Sve vakcine u Srbiji dobrog kvaliteta"
Foto: Pixabay
"Vakcine dolaze iz zapadne Evrope i svaka vakcina se kontroliše u laboratoriji. Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka", objašnjava Zelić za RTS
 
Kaže da su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i da nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta. Dodaje i da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i da nijedna nije bila zabrinjavajuća.
 
"Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost", napominje Zelić. 
 
U Srbiji bez Kosova i Metohije registrovano je devet slučajeva oboljevanja od malih boginja. Na Kosovu je samo za nedelju dana obolelo više od dve stotine ljudi, a epidemija je odnela dva života. Epidemija malih boginja vlada u Rumuniji i Makedoniji, u Italiji se beleži povećan broj obolelih. Nadležni u Srbiji tvrde da još nema razloga za paniku, ali za oprez da.
 
U našim domovima zdravlja ima svih vakcina, pa i MMR koja štiti od malih boginja, a koju prema statistici, roditelji najčešće odbijaju da daju deci. Zbog toga je obuhvat vakcinisanih nikad manji. U prvih devet meseci u Beogradu je vakcinisano tek 45 odsto dece, u Nišu 59 odsto. Smanjen je obuhvat vakcinisane dece i u drugim većim gradovima. Za kolektivni imunitet neophodno je da više od 95 odsto stanovništva bude vakcinisano.
 
Vanredna imunizacija se još ne sprovodi, ali je počela vakcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece u srpski enklavama na Kosovu, kao i na jugu Srbije.
  • dipl.oec

    26.10.2017 12:01
    @polako - Aluminijum
    E taj famozni aluminijum... Prvo su antivakcinaši spominjali živu, a sad i aluminijum pravi problem...
    Dakle, kao prvo aluminijuma ima svuda oko nas pošto je to najrasprostranjeniji metal u prirodi - prisutan je u vazduhu koji udišemo, vodi koju pijemo i hrani koju jedemo.
    Drugo, aluminijum je pristuan u vakcinama protiv hepatitisa A i B, difterije, tetanus, Hemofilijska influenca tip B, Humani papilomavirus i pneumokoke. Aluminijum NIJE prisutan u vakcinama protiv girpa, vakcinama protiv decije paralize, MMR vakcini ili vakcini protiv rota virusa. Sastojke svake vakcine možete pronaći na internetu samo je bitno da je izvor adekvatan (mislim na naučnu ustanovu koja se bavi ovim a ne sajt "dr" Velkov)
    I najbitnije ako bi bebe primile neke od gore nabrojanih vakcina koje sadrže aluminijum mogle bi za prvih 6 meseci svog života da dobiju max 4 miligrama aluminijuma a to je zanemarljivo. Miligram je hiljaditi deo grama, a gram ima težinu zapremine voda koja stane u jednu petinu kašike za čaj. Eto gospodine Polako čisto da steknete sliku koliko je to.
    Za isti period od 6 meseci, bebe unesu oko 10mg aluminijum kroz majčino mleko tokom dojenja ili 40mg kroz veštačko mleko, ili čak 120mg kroz veštačko sojino mleko.

    Izvor za sve ovo što sam napisao su renomirani naučni i medicinski izvori poput npr. New England Journal of Medicine, Journal of Pediatrics and Child Health itd, a ne Srbin.info, vaseljenska i ostali sajtovi koji se bave teorijom zavere.
  • pacijent

    26.10.2017 11:03
    Bas sve ?
  • Ja

    26.10.2017 10:57
    Zato su uništili Torlak i sve šta vredi u zemlji.

    Da bi prodavali svoja govna sto puta skuplje nego što vrede.

    Primer: za vreme sankcija pojavljivali su se lekovi iz Indije (ima li ih i danas - ne znam). Bio sam skeptičan dok u razgovoru sa prijateljem koji je lekar a pri tom je i radio za jednu od farm. kuća nisam postao ubeđen da je sve isto. I taj iz Indije i onaj evropski koji košta mnogo skuplje.

    Meni laiku je to pojasnio u par sekundi: Koliko Indija ima stanovnika? Preko milijarde. Pa šta misliš da ljudi počnu naprasno da umiru i obolevaju tamo ne bi bilo istraga i zabrana? Njihovi fakulteti nisu ništa manje bolji nego ostali. Tamo su Englezi do skoro vladali .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.