Otkriven kartel preduzeća za remont

Komisija za zaštitu konkurencije otkrila je kartel četiri preduzeća za remont. Dogovorili su se o "najnižoj" ponudi sa kojom bi imali "maksimalnu" zaradu.
Otkriven kartel preduzeća za remont
Foto: Pixabay
Njihov dogovor oko "minimalne" cene remonta vagona za potrebe obrenovačke Termoelektrane "Nikola Tesla" trebalo je da obezbedi "maksimalnu" zaradu. To je bila svrha dogovora privrednih društava MIP-RŠV iz Ćuprije, "Inter-mehanika" iz Skorenovca, "Tatravagonka bratstvo" iz Subotice i "Šinvoz" iz Zrenjanina, za remont vagona marke "arbel", koje je otkrila Komisija za zaštitu konkurencije.
 
Antimonopolska komisija je utvrdila da su se ove firme dogovorile o ponuđenoj ceni i zato ih kaznile sa ukupno 10,9 miliona dinara.
 
- Cilj "nameštene ponude" bio je da svaki ponuđač, unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla. I to bez rizika da će u procesu nadmetanja sa drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morati da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom- navode u Komisiji za zaštitu konkurencije. 
 
Ovim dogovorom ponuđača u javnoj nabavci eliminisana je konkurencija među njima. A termoelektrana bi bila prinuđena da za ovu uslugu remonta vagona za ugalj plati više nego da su se međusobno nadmetali i da je među njima bilo konkurencije. Time je, smatraju u antimonopolskoj komisiji, oštećen i republički budžet.
 
U komisiji ističu da su utvrdili da restriktivni sporazum postoji na osnovu ekonomskih pokazatelja kao što su statistički podaci i analiza ponuđenih cena. Kontrola zaključenih ugovora među ovim firmama nije bila najavljena, ali je potvrdila indicije da između njih postoji - dogovor kada su cene njihovih usluga u pitanju.
 
U komisiji ističu da su propisali blaže kazne zbog saradnje tokom kontrole. - U toku celog trajanja ispitnog postupka, stranke su sarađivale sa Komisijom u cilju bržeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg okončanja postupka, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom utvrđivanja konačnog iznosa mere zaštite konkurencije - kažu u Komisiji.
  • Lala023

    06.01.2018 13:08
    I neko će za to da odgovara? Naravno niko jer se bojite njih da hapsite.
  • Lala

    06.01.2018 12:57
    I uhapsićete nekoga od njih? Nećete jer ne smete. Vest za malu decu.
  • Joca

    05.01.2018 08:15
    ajmo dalje
    Sta je sa kartelom koji namesta prodaju nekretnina oduzetih u sudskim postupcima.Ogroman novac je u opticaju, a svi u postupku su ucesnici kriminalne radnje, sem onog kome je imovina oduzeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.