Karađorđevićima moguće obeštećenje za vile

Dve milijarde dinara planirano je u budžetu za 2018. za prva obeštećenja oduzete imovine koja ne može da bude vraćena u naturi, potvrdio je za "Novosti" direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
Karađorđevićima moguće obeštećenje za vile
Foto: Pixabay
Oko 1.000 rešenja već je spremno i čeka da Vlada utvrdi koeficijent.
 
"Budući da očekujemo završetak naturalne restitucije, naš glavni posao biće utvrđivanje prava na obeštećenje u svakom pojedinačnom slučaju, a zakon predviđa prve isplate krajem godine. Agencija je sa Poreskom upravom izračunala vrednost oduzete imovine za koju je tražen povraćaj, a koja ne može biti fizički vraćena. Očekuje se da Vlada sada utvrdi koeficijent", kaže za "Novosti" Sekulić.
 
Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu iznosi 13.685.522.511 evra, a maksimalan iznos koji pojedinac može da dobije, bez obzira na ukupnu vrednost onoga što mu je oduzeto, biće pola miliona evra jer je ukupno opredeljena suma za isplatu dve milijarde evra.
 
Među onima koji će biti obeštećeni su i članovi dinastije Karađorđević. Oni neće dobiti novac za Beli dvor, čija sudbina će biti opredeljena posebnim zakonom. Međutim, ostale nekretnine, kao što su kuće u Krunskoj, Sarajevskoj ili Aberdarevoj (vlasništvo kraljice Marije), prema rečima direktora Agencije, najverovatnije će biti isplaćene.
 
Kraljevska porodica je u januaru 2014. tražila povraćaj imovine koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem iz 1938, podeljena između sinova Petra, Tomislava i Andreja. U zahtevu su se našli: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, nekoliko kuća u Beogradu, nameštaj, umetnine, srebrnina... Agencija je odbila zahtev za povraćaj dvorova, zbog čega su se Karađorđevići žalili Ministarstvu finansija. U toku je postupak pred Upravnim sudom, budući da ih je i Ministarstvo odbilo.
  • Andra

    06.02.2018 07:05
    Karaddjordjevice izdrzavaju?
    - Karadjordjevici su Srbi, i njihovi preci su u najmanju ruku zasluzili da kod Srba imaju neke od povlastica. Za svoja zalaganja kroz istoriju.
    - Samo niko od lumperproletera i komunaca mi nije objasnio cime je to Srbe zaduzio Broz i njegovoi odnosno njihovi koje smo izdrazavali i izdrzavamo i dan danas...???
  • uf

    05.01.2018 17:59
    Dokle ce ovi belosvetski paraziti da se spominju na ovim prostorima?
  • Goxns

    05.01.2018 11:44
    Ajde
    Ajde sad da vidim gomilu komentara komunista i njihovih potomaka o priči o otetom zlatu... Samo da vam napomenem da nema više "dece" koja će poverovati u tu priču...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija