Laboratorija za mleko bez akreditacije, rezultati analiza neobavezujući

Iako je nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počela sa radom, prvi rezultati očekuju se za manje od mesec dana, ali zvanično izdavanje analiza na papiru, biće moguće tek početkom sledeće godine.
Laboratorija za mleko bez akreditacije, rezultati analiza neobavezujući
Foto: Pixabay
Uz svu dokumentaciju, opremljenost i stručni kadar, "probno" ispitivanje mleka je neophodno za dobijanje akreditacije. Direktor Direkcije za nacionalne laboratorije Slavoljub Stanković za "Novosti" kaže da je ovo obavezan korak, kako bi pokazali da su tehnički sposobni da izdaju analizu. 
 
"Započeli smo sa analizom uzoraka koje nam dostavljaju mlekare i sada se radi sveobuhvatni monitoring kvaliteta mleka. S obzirom na to da još uvek nismo akreditovani, ti rezultati nisu obavezujući u pravnom postupku i zbog toga ne možemo da izdamo ni nalog da se nešto uradi. Trenutno rezultati služe za praćenje stanja u Srbiji, naročito kada govorimo o kvalitetu", objasnio je Stanković.
 
Kako dodaje, ne mogu da odrede po kojoj ceni će se plaćati mleko, ali je generalno praksa da se cena određuje na osnovu kvaliteta, odnosno onoga što je laboratorija procenila. Cilj je da se dođe do najboljih klasa mleka. 
 
"Naše analize trenutno nisu obavezujuće, iako su pouzdane, ali svakako proizvođači mogu na osnovu njih nešto da urade i da poprave u proizvodnji. Očekujemo da Akreditacionom telu Srbije predamo dokumentaciju u junu i da do kraja godine dobijemo potrebnu akreditaciju. U aprilu bi trebalo da naše rezultate unakrsno uporedimo sa laboratorijama u inostranstvu, ali u ovom trenutku moramo da simuliramo kao da imamo akreditaciju. Na osnovu svega ovoga što sad uradimo, Akreditaciono telo će uraditi procenu o tome da li radimo u skladu sa standardima", kaže Stanković. 
 
Podsetimo, Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka zvanično je otvorena u ponedeljak, a na nju se čekalo više od 10 godina.
  • Triton

    17.01.2018 21:47
    Osposobljeni
    Možda su osposobljeni potrebnim aparatima, ali sumnjam da su i sa hrabrim ljudima.
  • gutaj pilule ineseri

    17.01.2018 15:28
    Znate kad ce ATS da im daju akreditaciju? Kad na vrbi rodi grozdje. Vrlo dobro se zna kome odgovara ovakva situacija.
  • @ujka vasa

    17.01.2018 15:01
    Moraš to bolje inače sutra nema sendviča.
    I da naučiš kako se NE BI piše odvojeno, kakvo je to botovanje jesu i oni emigrirali u inostranstvo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija