Bivšem direktoru Kontrole letenja još godinu dana ostaje ista plata

Iako je Predrag Jovanović i zvanično postavljen na mesto prvog čoveka Kontrole letenja (Smatsa), pored njega, u narednih godinu dana, direktorsku platu od 1.052.038 dinara primaće i njegov prethodnik Radojica Rovčanin.
Bivšem direktoru Kontrole letenja još godinu dana ostaje ista plata
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", tako će za jednu funkciju biti plaćena dva čoveka, iako je jedan, Rovčanin, zvanično smenjen 15. januara. Razlog leži u menadžerskom ugovoru koji je sam sa sobom potpisao bivši direktor Smatsa februara 2014. godine, dva meseca nakon što je postavljen na ovo mesto.
 
Ovakvu privilegiju je dogovorio sa sindikatima prilikom izrade novog kolektivnog ugovora, u kome je Rovčanin za sebe definisao da, ukoliko ostane bez direktorske fotelje, ne ostane i bez plate. Ovakav njegov status utvrđen je članom 41 Kolektivnog ugovora, gde se jasno kaže "da po isteku mandata, odnosno prestanka obavljanja dužnosti, direktor Smatsa prima zaradu koju bi ostvario na radnom mestu, pre premeštanja". Pošto je Rovčanin premešten na mesto savetnika, on neće primati platu za te poslove, koja je značajno niža, već i dalje onu direktorsku.
 
Izvor "Blica" iz Smatsa tvrdi da je ovaj član ugovora od samog početka izazvao otpor među zaposlenima, ali i tadašnjim članovima Nadzornog odbora.
 
"Ukoliko ne bude suspendovan menadžerski ugovor, koji je sam sa sobom potpisao Radojica Rovčanin, on će u narednih godinu dana primati direktorsku platu od 1.052.038 dinara, što će Smatsa koštati dodatnih 106.535 evra. Njegov prvi potez nakon postavljenja bio je materijalna zaštita ukoliko bude smenjen sa funkcije. Razlog za to treba tražiti u tome što je od samog postavljenja ušao u sukob sa tadašnjim članovima Nadzornog odbora i bojao se da to neslaganje može da ga košta funkcije", navodi izvor beogradskog lista.
 
On dodaje da je ovakav Rovčaninov status pravno utemeljen, ali je moralno sumnjiv. Pored Rovčanina, mogućnost da nakon napuštanja funkcije godinu dana prima platu koja je bila pre smene, ima i zamenik direktora Smatsa. Za sve ostale zaposlene, po kolektivnom ugovoru, definisano je da šest meseci imaju ovu materijalnu zaštitu. Nakon njegove smene postoji inicijativa da se suspenduje ovaj menadžerski ugovor bez izmene kolektivnog ugovora. 
  • Pera

    18.01.2018 14:00
    Juhu
    Lapo sebi lapo partiji svima dobro
  • Ludilo

    18.01.2018 12:41
    Ludilo
    Bravo šta drugo reći, samo šišaj, mi ćemo mirno da to posmatramo. Još jednom bravo za čoveka!!!!
  • hell

    18.01.2018 11:22
    ima li kraja gadostima u ovoj kanalizaciji ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.