FOTO: Vučić stigao u Hrvatsku, protest na Trgu bana Jelačića

Protest protiv posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u organizaciji udruženja hrvatskih veterana, održan je na Trgu bana Jelačića.
Oko 400 učesnika odslušalo je govor Vjekoslava Magaša, pored kojeg je neko držao transparent na kojem piše – "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu". Okupljenima se obratila i predsednica Udruženja udovica hrvatskih branitelja Rozalija Bartolić.
 
Mnogi demonstranati su bili ogrnuti šahovnicama, neki su bili u jaknama HOS-a, a istaknuta je bila i jedna zastava sa ustaškim natpisom "za dom spremni".
 
 
Veterani su protest juče najavili i na Markovom trgu, između sedišta vlade i Sabora, ali im je pristup onemogućen. Ipak, učesnici najavljuju da će da dođu do kamenih vrata, što je jedan od pristupa Markovom trgu. Upravo tu je, međutim, policija, koja je zatvorila prolaz.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje će s hrvatskim državnim vrhom razgovarati o otvorenim pitanjima, prisustvovati srpsko-hrvatskom privrednom forumu i obići lokalne Srbe u mestu Vrginmost u opštini Gvozd.
 
Glavne teme susreta biće problem nestalih, pravosudna saradnja, granice, povratak imovine, a premijer Hrvatske Andrej Plenković očekuje i razgovor o ratnoj odšteti.  
 
Poseta predsednika Srbije je počela svečanim dočekom u službenoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, susretom u četiri oka dvoje predsednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija.  
 
Posle razgovora sa predsednicom predviđen je sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Vučić i Plenković prvo će u zgradi hrvatske Vlade razgovarati u četiri oka, a potom će razgovor biti nastavljen sa članovima delegacija uz radni ručak.  
 
Tokom popodneva predsednik Srbije i predsednica Hrvatske obratiće se učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu i posetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gde će se susresti s mladima.
  • Predizborna kampanja

    13.02.2018 04:48
    Oprostiće ti Đura što te tukao
    Kad god su neki izbori onda se guzonje dogovore o uzvratnim posetama i detalje kako će ovi fol da traže odštetu i vodu iz Dunava a on im reko dobićete racku.U današnjoj NDH 130 srpskih sela namerno nema struje i vode.To nije u logorima jevrejima radio ni Hića.Tuđman je rekao da je ostvario tisućljetnji san da Slavonija daje hranu, Jadran ribu i sunce, a on u belim rukavicama ubere svake godine 10 milijardi eura od debelih i glupih furešta.Cena takvog scenarija nije bitna.I dao je oprost jer se kako je rekao konačno oslobodio remetilačkog faktora, srba u zaleđini.Od 420000 srba danas ih je ostalo 160000.U Srbiji ih je 60000, većina u Subotici, smeta im što po nekim selima još kake po prokotima i čučavcima.Pa tako je i u 90% Vojvodine, krive su sankcije,izolacija i nemaština.
    Iako je sukcesija gotova još 2008 uz uslov priznanja HR, ovi nacoši u NDH okreću istoriju i klasični građanski rat dvostrukim standardima proglašavaju agresijom i traže oštetu za ruševine koje su sami izazvali unapred spremljenom secesijom i agresijom na kasarne, krađu naoružanja kao i paljenje i rušenje srpskih sela ubistvo 10000 civila i proterivanje 200000 svojih građana.I sav teret na SRB.
  • MonteDushano

    12.02.2018 21:34
    Hahahah, pa Hrvati zašto ste takvi da nas onako suviše mrzite da naprosto ludite? Pa, ima nas i koji ne volimo ni naše niti tuđe podjednako koliko volimo. :)
  • Nebojša

    12.02.2018 20:24
    Ponovo nas gura....
    Zlo koje ce nas kostati strašno mnogo. Katastrofalno ponavljanje istih grešaka. Ni slovo nije rekao o donetim zakonima na štetu Srba i kompanija iz Srbije. Srbi ne mogu da otvore kiosk za viršle tamo a ovde hrvati drze 2/3 prehrambeno preradjivacke industrije i kupili tj oteli prepravkama u katastru koje su nu predate licno kao dokaz avgusta 2012 godine, ... Ne mogu da se vrate odmaralista a oni ih sada poklanjaju strancima za 1 evro. Meni je sve jasno kada mu je predocen dokaz o 2.5 milijardi evra para drzave Srbije u Zagrebackoj banci da je sve zaustavio licno on i blokirao. A ovo zlo je baš zeljno srpske krvi i ovakvim navodnim mirotvorstvom nas oonovo gura na klanje. I 135 km granice uz Dunav do Backe Palanke je dogovorio da preda gde je fora da se ide na arbitrazu iako se zna ko sedi u arbitrazi. On je baš teško zlo kakvo Srpka drzava nije nikada ni videla a kamoli imala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.