Za završetak Hrama Svetog Save potrebno oko 60 miliona evra

Za završetak Hrama Svetog Save u Beogradu potrebno je još oko 60 miliona evra, pokazuje okvirna računica i procena do koje je došao "Blic" na osnovu cene radova na tek završenoj kupoli i cene drugih materijala za ugradnju.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne žele da pričaju o tome jer kažu da je nezahvalno govoriti o ukupnoj ceni kada praktično cela unutrašnjost treba da se uredi.
 
Kako piše "Blic", ako se zna da je postavljanje mozaika "Vaznesenje Hristovo" na kupoli površine 1.248 kvadrata koštalo tačno četiri miliona evra, što je donacija koja je stigla iz Rusije, može se izvući okvirna procena cene "oslikavanja" unutrašnjosti hrama. Pogotovo pošto je poznato kolika će ukupna površina Hrama biti pokrivena mozaicima.
 
"Postavljanjem mozaika na glavnoj kupoli završena je samo prva faza radova. Sledeća faza je u pripremi i ona obuhvata izradu i ugradnju 2.800 kvadrata mozaika u oltarskom delu. Po završetku svih radova, unutrašnjost treba da bude pokrivena sa ukupno 15.000 kvadrata mozaika", rekli su u SPC.
 
Ako se pretpostavi da će postavljanje svih mozaika u unutrašnjosti hrama biti urađeno po ceni mozaika u kupoli, dobija se cena kvadrata od 3.205 evra. Pošto će u mozaicima biti ukupno 15.000 kvadrata, dobija se cena od oko 48 miliona evra. Kada se od toga oduzmu četiri miliona evra za mozaik na kupoli, znači da je samo za preostale mozaike potrebno 44 miliona evra.
 
Od preostalih radova na Hramu, očigledno je da će se uređivati pod i to na ukupnoj površini od 5.000 kvadrata, ako se zna da bogomolja ima prizemlje od 3.500 kvadrata, 1.500 kvadrata na tri galerije na prvom nivou i još 120 kvadrata galerije na drugom nivou. Ako se pretpostavi da će se pod raditi od "Karera" mermera koji se već može videti u Hramu, mogu se izvući okvirna cena radova.
 
"Cena kvadrata "Karera" mermera sa ugradnjom kreće se od 180 do 350 evra, s tim što zavisi od mnogo faktora, pre svega kako se seče. Pretpostavljamo da za tako specifične radove kao što su u Hramu cena ne može biti niža od 300 evra", pričaju kamenoresci. Dakle, ako se mermer po ceni od 300 evra po kvadratu postavlja na 5.000 kvadrata, znači da će, prema gruboj računici, uređenje samo poda koštati oko milion i po evra.
 
Projektom je predviđeno i da zidovi Hrama budu obloženi mermerom do visine od sedam metara, što je okvirno bar šest puta više od površine poda, pa će ukupno postavljanje mermera koštati oko 10,5 miliona evra.
 
Prema ovoj računici, postavljanje mozaika i mermera moglo bi da košta oko 54,5 miliona evra. Ako se uzme u obzir da je preostalo da se uradi ikonostas, lusteri, svećnjaci i drugi dekorativno-liturgijski elementi, te da se kompletira instalacija i druga oprema, uredi porta‚ dolazi se do sume ne manje od 60 miliona evra.
 
Kako je "Blic" već pisao, izvori iz SPC procenjivali su da je potrebno bar 25 miliona evra samo za ikonostas, podove, instalacije, opremu i uređenje okoline.
 
Svi građevinski radovi u enterijeru i dekoracija Hrama trebalo bi da budu završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva slavi osam vekova od dobijanja autokefalnosti, nedavno su najavili u SPC. 
  • Liman3

    22.02.2018 20:45
    A da...
    ...Popovi jednom u svom veku postojanja nesto sami isfinansiraju a ne stalno da se grebu, jel vam nije dosta sto ne placate porez i drzava vam placa penziono i na kraju jos dobijete penzije od drzave a pare jedne niste dali toj istoj drzavi?! Treba da vas je sramota sve popove jer samo otimaju a nista ne daju!
  • Nezavisna Vojvodina

    22.02.2018 16:25
    Jedan od indikatora inteligencije je na sta se trose pare, samo na osnovu ovoga se moze reci da smo glupav narod.
  • VladaN

    22.02.2018 14:11
    @Dasa
    "...ne bi bilo srba" Sa je ta SPS mislila o srbima srbi bi bili narod prosperitetu a ne na ivici osumiranja,moralne i materijalne bede. Čast izuzecima ali trenutna "ekipa" koja " drma" SPC od Irineja preko Bulovica je bruka za veru i istinske vernike. Ovi bovokompobovabi turbo folk vernici pocevsi od preCEdnika su nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.