Nema prijava zbog nacističkog salutiranja na skupu podrške Milanu Nediću

Prijave zbog spomen-skupa Milanu Nediću ne postoje.
Kako piše Insajder, iako su polovinom februara mediji preneli informaciju da su nakon ovog skupa podnete prekršajne i krivične prijave, prema informacijama koje je dobio Insajder od nadležnih institucija, ni u osnovnim tužilaštvima, ni u Višem tužilaštvu, kao ni u Prekršajnom sudu u ovom slučaju postupak se ne vodi.
 
U Beogradu je početkom februara održan skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u Srbiji, koji je bio saradnik nacističke Nemačke. Istovremeno, održan je i kontramiting koji su organizovali antifašisti na istom mestu. Na skupu su pristalice rehabilitacije Nedića gestikulirale i isticale nacističke i fašističke simbole, a skupove, koji su bili jedan preko puta drugog, obezbeđivao je veliki broj policajaca. Incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja – pretnji i uvreda.
 
Nekoliko dana nakon skupa u medijima se pojavila informacija da su podnete krivične i prekršajne prijave protiv Marka Gajinovića, člana desničarske organizacije Alternativa, kao i protiv nekoliko nepoznatih lica zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti, kao i kršenja Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija.
 
Kako je Insajderu rečeno u Višem tužilaštvu, kao i u osnovnim tužilaštvima, krivične prijave za ova dela nisu podnete. Takođe, iz Prekršajnog suda Insajderu je stigao odgovor da nije podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nakon ovog skupa.
 
Od MUP-a ni nakon više od pola meseca ovaj medij nije dobio odgovor na pitanje da li je policija podnela krivične i prekršajne prijave protiv pristalica rehabilitacije Nedića.
 
Podsetimo, pripadnici policije nemo su posmatrali kako članovi ekstremno desničarskih organizacija salutiraju nacističkim pozdravom, čime su svesno odbili da sprovode zakon. Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija jasno zabranjuje upotrebu nacističkih simbola.
 
A zakonom o kojem je reč zabranjuju se manifestacije, isticanje simbola ili obeležja ili bilo kakvo drugo delovanje pripadnika i pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja kojima se propagiraju ideje i delatnosti takvih organizacija i udruženja. Zakon predviđa i novčanu kaznu u rasponu od 5.000 do 50.000 dinara za svako lice koje ističe nacističke simbole, a organizacija čiji je član može da plati kaznu i do milion dinara.
  • Gladius et anus

    07.03.2018 08:38
    Maximus
    Све те недићевце, љотићевце и слична г..на треба послати на преглед у Лазу Лазаревић. Уместо да хрлимо ка 2025. години, они Србиленд враћају у 1941.
  • Futog

    07.03.2018 08:16
    Www
    Rade za sns ko ce ih osuditi
  • Dejan

    07.03.2018 07:05
    Sta treba da nedostaje u covekovoj glavi, da bi u Rusiji, Srbiji ili Poljskoj bio neonacista? Zemlje koje su najvise pretrpele od nacizma bi ovakve morale seci mnogo vise nego sto bi to trebalo da radi npr Nemacka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija