Trgovina zaštićenim vrstama veoma unosan biznis: profit ogroman a kazne blage

Nadležni organi Srbije zaplenili su više od 2.000 živih primeraka divljih vrsta životinja u poslednjih sedam godina.
Najbrojniji su gmizavci i ptice, ali su i krupni sisari poput lavova, medveda, vukova i majmuna ponekad "predmeti zaplena", navode za "Politiku" u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.
 
U Srbiji, kao i u svetu, švercuje se sve, ali je trgovina retkim i skupim životinjama jedna od najunosnijih. Na spisku zaplenjenih se mogu naći čak i dva lava i šest majmuna. I oni su se našli u rukama policije i carinika nakon uspešnih akcija. Na Horgošu - makakiji, a lavovi posle putešestvija od granice otkriveni su u Novom Pazaru. U džaku za krompir na graničnom prelazu Bački Vinogradi nije bilo krtola ali jeste 11 papagaja, od kojih je pet primeraka pripadalo vrstama zaštićenim Cites konvencijom. Takođe, ugrožena vrsta tarantule pronađena je u poštanskoj pošiljci iz Mađarske, koja nije stigla na označenu adresu u Srbiji jer je bila previše različita od ostalih i službeno je otvorena na carini. To su samo neki od mnogih primera.
 
"Nezakonito sakupljanje, krivolov, ilegalna trgovina i krijumčarenje, predstavljaju najozbiljnije pretnje po opstanak sve većeg broja ugroženih vrsta u divljini, odmah posle gubitka prirodnog staništa", navode u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.
 
Životinje zaplenjene na granici, zatim one koje su ilegalno unete ili su oduzete, kao i one koje su držane u nelegalnim uslovima, smeštaju se odmah u prihvatilišta. Jedno od njih je u Zoološkom vrtu na Paliću.
 
Veliki problem u borbi protiv krijumčarenja zaštićenih divljih životinja predstavlja često izricanje blagih kazni počiniocima prekršaja ili krivičnog dela. Krijumčari se najčešće sankcionišu oduzimanjem primeraka, novčanom kaznom i u slulčaju da se radi o krivičnom delu, uslovnom zatvorskom kaznom.
 
Nelegalna trgovina zaštićenim vrstama biljaka i životinja vrlo je rasprostranjena, a prema procenama Interpola, njena godišnja vrednost na globalnom nivou je 10 milijardi dolara, što je svrstava među prvih pet ilegalnih aktivnosti po profitabilnosti u svetu.
 
Cene zaštićenih vrsta na crnom tržištu najviše zavise od retkosti primeraka i potražnje na tržištu. Makaki majmun na crnom tržištu dostiže cenu od oko 2.300 evra, dok se za određene izuzetno retke vrste papagaja plaća i od 30.000 evra po primerku. I ovde važi pravilo "što je re­đe, to je i skuplje" i zbog toga se često za pojedine primerke izdvajaju ogromne svote novca, što kriminalnim organizacijama daje dovoljno jak motiv da se bave ilegalnom trgovinom zaštićenim vrstama. Međutim, većina živih životinja koje se krijumčare ugine u toku transporta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija