Direktor škole ignoriše sud, otpuštenog nastavnika rasporedio na mesto noćnog čuvara

Direktor Visoke poslovne škole u Blacu Ljubiša Milačić umesto da postupi po nalogu suda i otpuštenog nastavnika Gorana Perića vrati na stari posao, tog uzbunjivača je rasporedio na radno mesto noćnog čuvara.
Kako piše portal Pištaljka, nalog Osnovnog suda u Kuršumliji da postupi po rešenju o privremenoj meri i uzbunjivača u roku od osam dana vrati na posao predavača, inače će kazniti školu u Blacu sa pola miliona dinara, nije naterao direktora Milačića da se povinuje sudskim odlukama Višeg suda u Prokuplju. 
 
Ovim činom Milačić se oglušio o čak tri sudska rešenja. Prvo je rešenje o privremenoj meri Višeg suda u Prokuplju kojim se školi u Blacu nalaže da uzbunjivača Perića "vrati u radni odnos, odnosno omogući mu obavljanje poslova i radnih zadataka koje je vršio pre donošenja rešenja o prestanku radnog odnosa". Drugo rešenje istog suda koje je direktor Milačić ignorisao je privremena mera o suspenziji odluke nastavnog veća škole o oduzimanju zvanja predavača Goranu Periću. Naime, uzbunjivaču Periću je nakon ukazivanja na nepravilnost u postupku akreditacije školskih programa oduzeto zvanje predavača pa je ubrzo nakon toga i otpušten.
 
Direktor škole u Blacu međutim nastavlja sebe da stavlja iznad Višeg suda i da sprovodi odmazdu nad uzbunjivačem, uprkos tome što će škola verovatno morati da plati 500.000 dinara jer uzbunjivača Perića nije vratio na posao predavača, već ga je pisanim putem obavestio da može da se vrati u školu kao noćni čuvar.
 
Kao razlog da Gorana Perića ne vrati na mesto predavača u školi, direktor Milačić ističe nastavni plan škole i stavlja ga nasuprot pravosnažnim sudskim rešenjima. On u pomenutom obaveštenju navodi da su sva mesta predavača za tekuću školsku godinu popunjena i da se nastavnim planom nastavnici određuju pre početka školske godine. Zato nije moguće vratiti uzbunjivača u nastavni proces, već jedino na upražnjeno mesto noćnog čuvara.
 
Goran Perić je pre nego što je otpušten ukazao na sukob interesa u vezi sa angažovanjem člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Damjana Radosavljevića koga je direktor škole angažovao kao "stručno lice za akreditaciju" u postupku akreditacije školskog programa Visoke poslovne škole u Blacu. Ovaj Savet je drugostepeni organ u postupku davanja akreditacije.
 
Na sukob interesa prilikom procesa akreditacije školskih programa Visoke poslovne škole u Blacu uzbunjivač Perić je ukazao direktoru škole Ljubiši Milačiću i školskom kolektivu, a kako ništa nije preduzeto on se obratio drugim institucijama. Podneo je krivičnu prijavu policijskoj upravi u Prokuplju, upozorio je ministarstvo prosvete i posebno ministra Mladena Šarčevića, a podnesak je uputio i tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. Goran Perić je o nezakonitostima direktora Visoke škole u Blacu obavestio i javnost, putem medija.
 
Opširnije o ovom slučaju možete pročitati na portalu Pištaljke.
  • Miki

    08.03.2018 23:16
    Škola
    Direktorica Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu je zaposlila 24 radnika, a otpustila 15.
  • @Sandra

    07.03.2018 22:41
    Kad neko tako pismen napiše "u buduće" zamislite kakvi su nam tek nepismeni.
  • Sandra

    07.03.2018 13:58
    Evo pojašnjenja
    Za nepismene, sud može samo da naloži da se otpušteni ili smenjeni radnik vrati na određeno radno mesto, ali ne i da se zadrži na njemu, dakli ako nekog vratite na posao dužni ste da mu isplatite primanja sa pripadajućim kamatama.
    Ali već tog prvog dana na poslu možete da rasporedite istog radnika na drugo radno mesto shodno njegovoj stručnoj spremi.
    Ako formalno gledamo to može biti ovako u sistematizaciji predvidite 7 stepen stručne spreme (bez navođenja smera) za radno mesto na mešalici za beton, a onda bilo kog sa 7 stepenom stručne spreme preraspodelite na to radno mesto da u buduće pravi beton.
    Dakle, sud ne može uređivati sistematizaciju radnih mesta, niti može tuticati na preraspodelu zaposlenih koja je u skladu sa sistematizacijom radnih mesta, već može samo da ukaže na nezakonit otkaz i da vrati u firmu otpuštenog radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija