"Najlošije sudije dolaze uz najveću političku podršku"

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da slabeći pravosuđe, zadajući mu zadatke za vreme dok su na vlasti, političari istovremeno zaboravljaju da će to isto pravosuđe sutra, kada oni više ne budu na vlasti, biti u takvom istom upregnuću od novih vladara i to je jama koju su sami iskopali.
"Najlošije sudije dolaze uz najveću političku podršku"
Foto: 021.rs
"Nestručnost dolazi od političkog uticaja, nepravične presude, takođe. Ono na šta se Ministarstvo pravde sada poziva, nekakav klijentelizam, to dolazi od političkog uticaja", rekao je Majić, koji je i predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja.
 
Svi koji smo unutra, dodao je on za Vreme, znamo da su najlošije sudije uvek dolazile uz najveću političku podršku bilo koje vlasti. 
 
Majić smatra da bi građane trebalo vaspitavati da je smisao suda da utvrdi, kada govorimo o krivičnom sudu, da li je tužilac uspeo ili nije da dokaže ono što tvrdi. Treba konačno da naučimo da sud nije tu da, zajedno sa policijom i tužilaštvom, tom okrivljenom odredi kaznu, nego da tom okrivljenom pruži šansu, jer sutra svako može da bude optužen, osnovano ili neosnovano, naveo je Majić.
 
Govoreći o pojedinim rešenjima iz radnog teksta amandmana na Ustav Srbije, Majić je rekao da misli da se neće ići na reizbor sudija, ali da veruje da se može očekivati da će pomoću odredbe koja ublažava ograničenja za neželjeni premeštaj sudija praviti rokade.
 
"Ima ih još, recimo, odredba da je sudijska funkcija nespojiva sa privatnom, što niko ne zna šta znači. Mislim da se iza toga nalazi namera da se počiste strukovna udruženja", rekao je Majić
 
Zahtev vladi i skupštini za povlačenje amandmana
 
Nekoliko strukovnih udruženja i nevladinih organizacija uputilo je Narodnoj skupštini, Vladi i Ministarstvu pravde otvoreno pismo sa zahtevom da se povuče radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije.
 
Pismo u kom su detaljno obrazložili svoj zahtev podneli su Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja - CEPRIS, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije, Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM i Beogradski centar za ljudska prava.
 
Ove organizacije su nedavno napustile javnu raspravu o predloženim amandmanima.
  • Pera pisar

    11.03.2018 00:46
    Šta je to "nepravična presuda" o kojoj priča sudija Majić?
    Presuda može biti zakonita i nezakonita.
    Sud treba da sudi po zakonu, a ne po nekoj imaginarnoj pravdi.
  • Model

    10.03.2018 16:00
    @ Pravnik
    Taj uzrok bi se jednostavno rešio.Kada bi se sudije i tužioci birali iz reda advokata sa dužim stažom i najmanje 45 godina života za prvu funkciju, kao recimo u Engleskoj SAD, Francuskoj...
    Mi biramo sudije sa par godina staža , malo godina života, neiskusne, materijalno nezbinute, koje hoće velike plate i da im država kupuje stanove da bi bili nezavisni
  • Gradjanin novosadski

    10.03.2018 15:49
    Izmenite ZKP i vratite odredbu da oštećeni može da angažuje advokata i podigne Optužnicu protiv okrivljenog, ako javni tužilac to neće da učini.
    Ako javni tužilac neće nekog da goni, ja mogu samo da obilazim oko suda i žalim se novinama.
    Hoću svoje pravo da podignem optužnicu za svako krivično delo, neću da zavisim od dobre volje javnog tužioca i da razmišljam da li ga neko politički pritiska ili ne.
    Ja angažujem advokata i krivično gonim učinioca krivičnog dela, makar ko to bo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija