Udruženje tužilaca: Nacrt Ustava je sprint unazad, političari će kontrolisati tužioce

Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je danas da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo pravde poslalo Venecijanskoj komisiji, "sprint unazad" s ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva.
Udruženje tužilaca: Nacrt Ustava je sprint unazad, političari će kontrolisati tužioce
Foto: Pixabay
Stefanović je rekao da konačna verzija Nacrta izmena Ustava ne donosi suštinske razlike u odnosu na incijalni tekst na koji je struka ranije upozoravala.
 
"Velika većina primedbi struke koje se odnose na tužilaštvo nije prihvaćena. Predloženi amandmani dovode do sprinta unazad sa ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva", ocenio je Stefanović.
 
Prema njegovim rečima, ključan problem je taj što je smanjen broj tužilaca koje bira struka u tužilačkom savetu na četiri od ukupno 11 članova. On je rekao da pet članova koji su istaknuti pravnici, bira parlament, a da još dva člana ministar pravde i Vrhovni javni tužilac. Stefanović je ocenio da je na taj način izvršena relokacija političkog izbora sa skupštine na Visoki savet tužilaca, koje postaje "radno telo parlamenta".
 
"Nije nam jasno koja je onda funkcija takvog Saveta koji će većinom glasova onih koji nisu tužioci odlučivati o izboru šefova tužilaštva i njihovih zamenika, kao i o disciplinskoj odgovornosti. Na ovaj način stvara se sistem potpune kontrole rada tužilaštva od političke elite", rekao je Stefanović.
 
On je rekao da bez isključivanja političkog uticaja "najosetljiviji i najvažniji slučajevi nikada neće doći na sud" i da neće moći da se sprovede antikorupcijska politika.
 
"Čudno je da je prošla vlada u svom akcionom planu navodila da u sastavu Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca mora da bude bar polovina sudija i tužilaca, dok je ova vlada zaključkom usvojila predloženi nacrt Ustava u kojem su sudije i tužioci u ovim telima u manjini", kazao je Stefanović.
 
Dodao da je to u suprotnosti sa Strategijom za reformu pravosuđa i pratećim Akcionim planom i odlukom Evropskog suda za ljudska prava koji je ocenio da o disciplinskim postupcima nosioca pravosudnih funkcija treba da odlučuju nosioci tih funkcija.
 
Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.
 
Društvo sudija: Konačan Nacrt Ustava unakazio Visoki savet sudstva
 
Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kritikovala je danas konačan Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa navodeći da su pojedine odredbe drastično pogoršane "čime je omogućena politička kontrola sudija". Kao najveću manu predloženog teksta, Boljević je navela da je institucija Visokog saveta sudstva (VSS) "još više unakažena".
 
"Konačno rešenje predviđa da VSS ima 10 članova, od čega polovinu sada može da bira troje političara. Na taj način je VSS izgubio svoju svrhu postojanja", rekla je Boljević.
 
Ona je objasnila da je to omogućeno odredbom, koja predviđa da ukoliko se ne postigne dvotrećinska većina o izboru pet članova, njih bira Komisija koju čine predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, republički tužilac, zaštitnik građana i predsednica Skupštine Srbije.
 
Boljević je ocenila da je posebno opasno rešenje koje podrazumeva da ako su mišljenja članova Visokog saveta sudstva podeljena, da će to telo biti raspušteno.
 
"To je neka vrsta kazne za one koji neće da pokleknu političarima. Očigledno je da VSS hoće da zadrže kao paravan, da bude telo bez glave koje ne može da donosi odluke iz svoje nadležnosti", kazala je predsednica Društva sudija Srbije.
 
Dodala je da su nadležnosti Visokog saveta sudstva smanjene i da više neće moći da odlučuje o programima obuke na Pravosudnoj akademiji, koja i dalje prema njenim rečima ostaje "politički filter" za izbor sudija.
 
Boljević je pohvalila to što je vraćena zabrana svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, što je izbrisana odredba o nespojivosti vršenja sudijske funkcije, kao i što se odustalo od odredbe koja predviđa mogućnost premeštanja sudija, ali je i skrenula pažnju da konačni tekst ne zabranjuje preseljenje sudija koje može da traje godinu dana i koje može da se produžava.
  • Pravično i nezavisno

    16.04.2018 10:03
    @Orwell Vegan
    Sudjenje bez prave porote. Dva pezosa što prespavaju sudjenja,bez prava na mišljenje, dobijaju naknadu iz budžeta redovno za izigravanje fikusa, nisu porota.
    Nema redovno plaćene odbrane za sirotinju.
    Advokata-branioca po službenoj dužnosti u državi Srbiji plaćaju posle pravosnažnosti presude (ćitaj posle duuuuugoooo godina), da bi se ostvarile budžetske uštede na račun odbrane okrivljenih. Ima primera da su advokata platili posle 13 godina trajanja postupka, sa izgovorom budžetske štednje!
    Svi ostali učesnici krivičnog postupka uključujući sudije, zapisničare, stručne saradnike, radnike pisarnice, tužioce, zamenike tužioca i saradnike država redovno plaća, ne štedi budžetski novac.

  • Orwell Vegan

    15.04.2018 21:36
    Porota
    Zasto kod nas nema porote? Sve presude zavise od odluke sudije, gde to ima?
  • Мунгос

    15.04.2018 17:09
    Нема потребе да протествујете, све иде предвиђеним смером уназад, како су и предвиђене промене Устава. Неке спринтом, неке трком, важно је да се иде напред трчећи уназад.
    Ко не верује, нека се распита код владине невладине организације задужене за промене Устава.
    Ова српска Удружења тужилаца, па Друштва судија..….., добро дођу као декор који оставља цивилизовани утисак слободе. А Венецијанска комисија је непристрасан орган, сама реч то каже. Као Болоња и још неке комисије. Ако се оне не слажу, да се зна још је боље, газда је газда.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.