Dan bez duvanskog dima

U Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, brojnim aktivnostima u domovima zdravlja, bolnicama, školama i trgovima.

U Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, brojnim aktivnostima u domovima zdravlja, bolnicama, školama i trgovima. 31. januara će svi koji budu učestvovali u obeležavanju tog dana skrenuti pažnju stanovništvu na štetnost duvana po zdravlje.

Šefica Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Anđelka Dželetović rekla je  da je u našoj zemlji poslednjih godina opala upotreba duvana za sedam odsto. Dželetović je dodala da je zabeleženo smanjenje broja pušača na radnim mestima za 17 odsto, broja bolesnika koji se javljaju zbog infarkta za 10 do 20 odsto, kao i da je smanjen broj ugostiteljskih radnika obolelih od respiratornih infekcija.

Istraživanje zdravlja stanovnika koje je 2006. godine sprovela Ministarstvo zdravlja je pokazalo da svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih stanovnika, odnosno 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.
U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjena je za 6,9 odsto, i to 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija