Srpski vozovi dnevno ukupno kasne i do osam sati

Čak 80 odsto vozova u Srbiji kasni i to kašnjenje na dnevnom nivou iznosi ukupno pet do osam sati.
Srpski vozovi dnevno ukupno kasne i do osam sati
Foto: 021.rs
Ovo saznaje Danas od izvora bliskih Železnicama Srbije.
 
"Osnovni razlozi za ova, ako se uzme u obzir prosek, izuzetno velika kašnjenja su veoma zastareli vozovi i zastarela železnička infrastruktura. Neke pruge nisu rekonstruisane više od 40 godina. Prosečna brzina na našim prugama nije veća od 30 kilometara na sat, što je katastrofalno sporo. Primera radi, prošle sedmice je voz na pruzi Beograd-Bar kasnio pet sati. Ili recimo, voz od Užica do Prijepolja putuje na toj razdaljini čak tri sata i 15 minuta. Zaista premnogo", ističe sagovornik lista, koji je želeo da ostane anoniman.
 
Prema njegovim rečima, ako bi se sabrala sva kašnjenja vozova u jednoj kalendarskoj godini, došlo bi se do cifre od šest meseci kašnjenja u periodu od 365 dana. On dodaje da ranije nije bila takva situacija, da je železnica imala znatno više vozova. U međuvremenu, vozni park se istanjio, infrastruktura je zastarela, brzine na prugama su se smanjile.
 
Koliko su procentualna kašnjenja vozova u Srbiji velika najbolje pokazuje upoređivanje sa dostupnim podacima iz 2016. godine o 10 železničkih kompanija sa najmanjim kašnjenjem u Evropi. Procenti kašnjenja su od nula do 1,32 odsto. Vozovi kompanije Eurostar koji saobraćaju ka železničkim stanicama Ašford u Britaniji i Lil u Francuskoj nisu imali nijedno kašnjenje. Interesantno je da je svih 10 lokacija sa najmanjim procentom kašnjenja u Velikoj Britaniji i Francuskoj. 
 
Ipak, prema saznanjima Danasa, situacija u toj zemlji se pogoršala nakon započetih reformi na železnici usmerenih ka privatizaciji u okviru koje je došlo i do otpuštanja radnika i zatvaranja nerentabilnih stanica i linija. To je dovelo do slabijeg održavanja vozova, pa se povećao broj kašnjenja i kvarova u 2017. godini. Sa druge strane, vozovi u Nemačkoj se redovno održavaju, što utiče na to da je procenat kašnjenja nizak.
 
U Železnicama Srbije nisu odgovorili na pitanja ovog lista, a u medija centru su prebacivali nadležnost za odgovore sa "Srbija voza" na "Infrastrukturu železnica" i obrnuto.
  • Rekontra

    04.07.2018 18:34
    Uvek anti protivni
    Koliko para toliko muzike .... a para nema. Zaboravni ste ste " gospodo " . Svoju istoriju ne pamtite.
  • DjakoN

    04.07.2018 17:47
    tuga....
    Drzava kasni 20god za ostatkom sveta...
  • Nervirach

    04.07.2018 17:24
    Brze pruge Srbije i Zajam za Srbiju, objasnite klincima i brdjanima ove pojmove kojim su nas maltretirali bacaci jogurta i njihov ljubljeni Sloba, Seselj a samim tim i ovaj sadasnji. (Moj otac je davao zajam, uzalud)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija