Šaćirijeva krštenica u tabloidima preko Kancelarije za KiM?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prikupljalo je dokumente sa ličnim podacima dvojice švajcarskih fudbalskih reprezentativaca albanskog porekla na zahtev Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a lični podaci su se ubrzo zatim pojavili u tabloidima, objavio je Insajder.
Tu informaciju, posle nekoliko urgencija i jednog upozorenja, saopštio je MUP odgovarajući na zahtev poverenika da se izjasne da li je neko iz MUP dostavio medijima dokumenta sa ličnim podacima fudbalera.
 
Krajem juna ove godine, uoči i u toku Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, pojedini tabloidi objavili su dokumente s ličnim podacima dvojice švajcarskih fudbalera albanskog porekla - Džerdana Šaćirija i Valjona Behramija - rođenih u Srbiji.
 
Odmah zatim, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak kontrole, a istovremeno je od MUP zatražio i izjašnjenje o tome da li je neko iz MUP-a dostavio medijima dokumenta sa ličnim podacima.
 
Šabić je u ponedeljak 3. septembra izjavio je za Insajder da izjašnjenje MUP-a upućuje na to da lične dokumente fudbalera tabloidima nije neovlašćeno dao neko iz policije, već neko iz Kancelarije za Kosovo i Metohiji. On je ukazao na to i da će sve činjenice morati da utvrdi nadležno tužilaštvo, jer je reč o krivičnom delu.
 
Prema zakonu, ako službeno lice zakonito pribavljene podatke o ličnosti saopšti nekom drugom ili ih upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, sledi mu kazna zatvora do tri godine. Novinari Insajdera su zato Kancelariji za Kosovo i Metohiju postavili pitanja zašto su joj bili potrebni podaci dvojice švajcarskih fudbalera albanskog porekla, rođenih u Srbiji i zašto su tražili od MUP-a prikupljenje tih podataka.
 
Kako izjašnjenje MUP-a povereniku upućuje na zaključak da traženi dokumenti nisu neovlašćeno stavljeni na raspolaganje tabloidima od nekog u MUP-u, već iz Kancelarije, da li će Kancelarija sprovesti unutrašnju proveru i sankcionisati lice koje je učinilo krivično delo, pitali su novinari Insajdera.
  • Rođa

    05.09.2018 14:53
    Šaćiri baš ima krštenicu... Trebalo bi da znate razliku između krštenice i izvoda iz matične knjige rođenih.
  • Pićuka

    04.09.2018 17:55
    Kada su odvodili komuniste, ja sam ćutao. Kada su odvodili Jevreje, ja sam ćutao. Kada su došli mene da odvedu, ostali su ćutali. Da li vam je to poznato?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija