Za RTS i RTV četiri milijarde, ostalima 275 miliona

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović izjavila je da je to ministarstvo ove godine za osam konkursa za sufinansiranje medijskih projekata izdvojilo 275 miliona dinara, ocenivši da se radi o skromnim sredstvima s obzirom na to da u Srbiji postoji oko 2.300 medija.
Za RTS i RTV četiri milijarde, ostalima 275 miliona
Foto: Pixabay
"Sa druge strane mi imamo jedno veliko izdvajanje koje sigurna sam da utiče na to da za sve druge medije izdvajamo skromnu cifru, a to je i dalje budžetsko finansiranje javnih servisa. Ove godine je to bilo četiri milijarde dinara", izjavila je Trifunović.
 
Preka njenim rečima, izdvajanje za dva javna servisa je veliko jer je "državna politika takva da su oni na vrhu liste prioriteta kada je reč o ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a ekonomska snaga našeg stanovništva je slaba i ono ne može da izdvaja više za taksu od sadašnjeg iznosa".
 
"Trudićemo se da za narednu godinu obezbedimo što više para za medije, ali to ne obezbeđuje stabilno i dugoročno finansiranje lokalnih i regionalnih medija", istakla je Trifunović.
 
Ona je kazala da je najveći problem to što Zakon o javnom informisanju i medijima ne prepoznaje značaj lokalnih i regionalnih medija u ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a praksa pokazuje da je njihov značaj veliki.
 
"Glavna briga oko finansijske podrške lokalnim i regionalnim medijima zapravo ostaje na lokalnim samoupravama. Ministarstvo će i ubuduće raspisivati konkurse za projektno sufinansiranje, ali cifra koja se izdvaja za to nije ni približno dovoljna za ovoliki broj medija", rekla je Trifunović.
 
Ona je podsetila da je ministarstvo počelo izmenu Pravilnika o projektnom sufinansiranju medija jer se ispostavilo da je potrebna veća transparentnost i pravednija procedura kod konkursnog sufinansiranja.
 
"Ne mogu se očekivati suštinske izmene pravilnika. One će biti više formalne prirode, budući da moraju biti u okviru postojećeg Zakon o javnom informisanju i medijima", istakla je. Izmene pravilnika, dodala je, trebalo bi da budu završene do naredne konkursne procedure.
  • Zoki021

    27.10.2018 19:12
    RTV
    Šta će to RTV kada ih niko ne gleda i dele otkaze??
  • Zivan

    27.10.2018 13:00
    Rešenje je da javni servis finansiraju građani pretplatom, u tom slučaju bi za projekte lokalnim medijima bilo izdvojeno višestruko više buđetskog novca.
  • Ortodoksni

    27.10.2018 12:58
    Ko je konj a ko konjušar?
    Pravilno, uostalom, kao i sve u ovoj nazovi državi.
    Pretpostavljam da ovih 275 miliona ide Pinku.

    Hrvatski mediji su upravo definisali izraz - "Globalistički konjušari", za svoju predsednicu i premijera. A povodom prodora oko 10.000 migranata preko njihove granice, a iz Bosne.
    Pošto je javnosti predstavljeno da se radi o samo 200 migranata.

    Ne znam zašto mi pade na pamet ovaj izraz.
    Mora da ima veze i sa nama.

    Ako neko promoviše sve najgore osobine u društvu, kao što je ulizivanje vlastima do
    medijskih laži i ostalog...
    Šta dalje očekivati?

    Ipak, za razliku od nong koji stalno piše da deca treba da beže odavde, i komeću zbog toga uvek dati minus, kao i svakom ko se bavi propagandom te vrste... mislim da treba ostati ovde. I verujem da će nam već par narednih meseci to razjasniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.