Žene u Srbiji uspešnije tokom školovanja, ali kada rode bebu teško se vraćaju na tržište rada

Žene u Srbiji su obrazovanije, a više ih je nezaposlenih jer čim rode bebu nestaju sa tržišta rada.
Žene u Srbiji uspešnije tokom školovanja, ali kada rode bebu teško se vraćaju na tržište rada
Foto: Pixabay (ilustracija)
Obavljaju iste poslove, a manje su plaćane, piše Nova ekonomija. Ipak, u kabinetu ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, zadužene za demografiju i populacionu politiku, uveravaju da se poboljšava obrazovna struktura žena koje rađaju i da raste broj žena koje rađaju i obavljaju bilo kakav plaćeni posao.
 
"Trudnica je žena koja je već trudna, logično je da će takvu retko ko primiti. I ne znam odakle nekome ideja da je vlasnik firme bezobrazan ili bezdušan ako ne primi ženu sa stomakom do zuba";"Zašto bi neko, za ime sveta, zaposlio nekoga ko je trudan i ko će mu raditi tu samo koji mesec kada mu na razgovor za posao dođe još 50 devojaka koje nisu trudne" - tako kažu učesnice diskusije na jednom domaćem forumu. Zakon je međutim jasan i ovakvu vrstu diskriminacije jasno zabranjuje.
 
Ipak, uprkos zakonu, stomak do zuba nije jedina prepreka ženama prilikom zapošljavanja. Čak i kada već imaju decu, nisu u najpovoljnijem položaju prilikom razgovora za posao ili zadržavanja posla, iako su u proseku uspešnije u školovanju nego muškarci. Gde nestaju te žene kad dobiju bebu?
 
"Ako već ima decu, ono što smo već slušali od majki jeste da se dešavalo da ih pitaju – kolika su vam deca? A, u vrtiću, znači da ćete vi da odsustvujete sa posla kada je dete bolesno. A svi znamo da su deca u vrtiću malo više bolesna nego što su u vrtiću", objašnjava za Novu ekonomiju predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin.
 
Da se takve i slične situacije dešavaju prilikom zapošljavanja potvrđuju i u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.
 
"Dešava se da se od žena traži da potpišu blanko ostavke ili da 'obećaju' da neće rađati decu u određenom vremenskom periodu. Sa druge strane, žene koje imaju decu suočavaju se sa diskriminacijom najčešće pri povratku sa porodiljskog odsustva jer se događa da se ubrzo po dolasku na posao rasporede na radno mesto sa manje odgovornosti ili nižom platom", piše u pisanom odgovoru Poverenika Novoj ekonomiji.
 
Oni, dodaju, pozivaju da žene ovakvo ponašanje poslodavaca prijave jer je to jedini način da se takvoj praksi stane na put.
 
Posebni problem ženama predstavlja to što decu rađaju u periodu koji je uglavnom najznačajniji za formiranje i građenje karijere.
 
Osim angažovanja na poslovnom planu, na ženi je i briga o porodici, poslovima u kući, kao i nega sve brojnijih starih i bolesnih. Osim ovog "duplog tereta", na njoj je i društveni pritisak da bude savršena majka, ali za to, kako se i ističe, ne postoji dovoljna podrška.
 
"Problem u našem društvu je što i roditelji i poslodavci podrazumevaju da će majka biti ta na koju će pasti najveći deo obaveza", kaže Soćanin.
 
Upravo nedostatak vremena, ali i prevelik napor u situaciji kada je tu malo dete, udaljava ženu od ponovnog nalaženja posla, objašnjava Soćanin.
 
Ako žena ne može da se vrati na posao ili ako joj je istekao ugovor koji je bio oročen, a poslodavac nije hteo da joj produži ugovor, traženje novog posla iziskuje ponovo vreme.
 
I celokupna nezaposlenost je veća među ženama nego među muškarcima. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti žena između 15 i 49 godina (što predstavlja fertilni period, odnosno period u kome žena rađa) je 13 odsto, dok kod muškaraca iste starosti ona iznosi 11,5 odsto.
 
I pored toga, žene su i dalje obrazovanije nego muškarci. One više i upisuju i završavaju fakultete, a prema poslednjoj publikaciji "Statistike polova" Republičkog zavoda za statistiku iz 2017. Godine, više žena je tokom 2016. završilo doktorske studije, ali zato 90 odsto članova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) čine muškarci. Oni dominiraju i u poslovima istraživanja i razvoja, a jedino gde ima više žena su oblasti medicinskih istraživanja.
 
Kompletnu priču pročitajte na sajtu Nove ekonomije.
  • A zašto da se vrate?

    11.10.2019 13:17
    Koliko sam razumeo, pojedini bi od krave i mleko i meso i jaja?
    Priroda to nije tako predvidela.
    Pošto je decenijama država pokrivala i učestvovala u krađama beba od ljudi, direktno iz porodilišta, sada je došao račun za naplatu.
    Neće moći suvim zlatom da kupi državljanina Srbije, uskoro.
  • Novosadjanka

    11.10.2019 09:26
    Tako je nazalost
    Prosto je tako, zena mora da izabere decu ili karijeru, ili da toliko dobro zaradjuje da moze da poplaca sve moguce pomoci da bi se vise posvetila deci uz posao. A o povratku na posao posole porodjaja moze roman da se pise, zivimo u surovom vremenu, ljudi se laktaju jedni drugima ispred nosa a kamoli kada godinu-godinu ipo dana odsustvujes. Nije lako i imati decu je licna odluka i hrabrost, ne vredi niodkoga nista ocekivati, ni od poslodavca ni od drzave.
  • Dondolan

    11.10.2019 09:09
    Državni posao
    Pa kad bi bilo moguće dobiti vrtić možda bi i mlade majke i radile, takođe ako bi imale dovoljne plate da mogu da plate dodatnu pomoć i tada bi radile..
    Ovako, ekonomski je opravdanije da mama čuva dete no da se plati vrtić i eventualna pomoć..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.