Potpuna obustava rada u fabrici oružja

Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje je odlučio da od danas počne potpuna obustava rada u toj fabrici.
Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje je odlučio da od danas počne potpuna obustava rada u toj fabrici.

Takva odluka je doneta, kako je saopštio sindikat, jer se ni treći dan od početka protesta oružara zauzimanjem magacina sa oružjem i municijom, niko iz Vlade Srbije "ne oglašava o iznalaženju rešenja sa kojim se u ovom trenutku suočava preduzeće".

Oko 200 oružara provelo je i drugu noć u magacinima oružja i municije u krugu fabrike.

Protest oružara je počeo u ponedeljak ujutru, jer su radnici nezadovoljni zbog toga što nadležni ne rešavaju problem statusa fabrike, neuposlenosti kao i zbog kašnjenja aprilske zarade.

Poslovodstvo fabrike je istaklo da ne podržava takav metod zalaganja za socijalni dijalog i zatražilo da se protestom ne ugrozi bezbednost u fabrici.

Šutanovac: Problemi nasleđeni, zalihe Zastave nisu neophodne Ministarstvu

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je večeras da su problemi u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, čiji radnici štrajkuju, "nasleđeni" i da "postoje više decenija".

"Da bi Zastava profunkcionisala na način na koji bismo svi mi želeli mora da ima tržište, a u ovom trenutku ga nema i to ne zavisi od politike", rekao je Šutanovac televiziji B92 govoreći o štrajku radnika te fabrike.

Upitan da li je tačno da izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme zavisi od Amerikanaca, Šutanovac je rekao da to nije tačno i da srpska vojna industrija izvozi i u zemlje koje ne kontrolišu SAD.

"Nije tačno da izvozimo samo u zemlje koje kontroliše Amerika, ali to jesu zemlje NATO koje su platežne i nikad ne duguju", rekao je ministar odbrane.

Upitan o zalihama vojnog materijala u fabrici Zastava oružje, Šutanovac je rekao da ta roba nije neophodna Ministarstvu odbrane Srbije i da ne zna kada je proizvedena.

On je ukazao da se proizvodi samo na osnovu narudžbina i podsetio da je godišnji izvoz srpske vojne industrije 250 miliona dolara.

Ministar odbrane je najavio da će uskoro posetiti Nigeriju koja je jedno o potencijalnih tržišta za srpsku vojnu industriju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.