Amerika: Posao za stanovnike Srbije nužno zlo

Vikiliks je između ostalih objavio i depešu američke ambasade u Srbiji poslatu 12. januara 2006. godine, u kojoj se kaže se da većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao koji je posledica komunističkog režima, kada su plate i doprinosi bili zagarantovani bez obzira na to koliko - i da li uopšte - radite.
Vikiliks je između ostalih objavio i depešu američke ambasade u Srbiji poslatu 12. januara 2006. godine, u kojoj se kaže se da većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao koji je posledica komunističkog režima, kada su plate i doprinosi bili zagarantovani bez obzira na to koliko - i da li uopšte - radite. Diplomate smatraju da Srbi vide posao samo kao nužno zlo i da rade jedino da bi preživeli.

"U novom okruženju, posle teške tranzicije, starija generacija i dalje veruje da država treba da izdržava radnika. Mnogi roditelji govore svojoj deci da ne prihvate poslove koji su im "ispod časti" i na kojima bi morali da rade, zbog novca ili zbog napretka u karijeri", navodi se u depeši. Zato mnoga deca ostaju da žive sa roditeljima sve do zrelih godina.

Novac važniji od uspeha

Oni koji ipak rade, primećuju u ambasadi SAD, mnogo više polažu na novac i status nego na izazove ili osećaj uspeha. Na pamet im ne pada ni da se ostvaruju profesionalno, ako im to neće doneti više novca.

Diskriminacija i korupcija

Amerikanci su zabeležili i da postoji diskriminacija po godištu, jer većina firmi želi da zaposli samo mlade ljude. "Mnogi koji traže posao žale se da su lične veze neophodne za zaposlenje, morate da poznajete nekoga u kompaniji da biste uopšte dobili mogućnost da tamo radite. A različite forme "fleksibilnog zapošljavanja", poput rada na određeno vreme ili samozapošljavanja su prisutne samo u malom procentu.

Posla u Srbiji nema, u Beogradu još i nekako U ruralnim krajevima i malim gradovima šanse za zaposlenje su praktično nepostojeće, a samo je u Beogradu bolje. Ali, i oni koji nađu posao u Beogradu, ubrzo će se uveriti da je cena života u ovom gradu mnogo veća, pogotovo ako iznajmljuju stan.

Mlađe generacije i zaposleni koji su veći deo svog života proveli u privatnim preduzećima, kaže se dalje u depeši, mnogo su otvoreniji za promene i mnogo posvećeniji svom poslu.

Odakle pare za provod?

Iako bi, prema svim ovim pokazateljima, srpski "proletarijat" trebalo da podigne glas i digne političku tenziju, to se, na veliko čuđenje Amerikanaca, ne događa.

"Dovoljan je samo jedan pogled na beogradsku glavnu pešačku ulicu i videćete buljuk zvanično nezaposlenih mladih ljudi, obučenih po poslednjoj modi, koji pijuckaju kapućino i puše, dok u rukama drže skupocene telefone. Slično je i u noćnom životu: mladi, skockani do kraja, sa svim poslednjim gedžetima, ostaju čitavu noć u gradu. Odakle im novac? Ima nekoliko izvora: pomoć roditelja, rođaka iz inostranstva, neregistrovanih poslova i slično."

  • acadns

    13.09.2011 06:48
    Da li je bas tako ?
    Neradnik je samo onaj kome se dozvoli da bude neradnik.Nisu nasi napolju vredni nego napolju postoje mehanizmi koji ne dozvoljavaju nerad.Mogu se ti mehanizmi uvesti i sprovesti ovde ali sa njima treba sprovesti i mehanizme koji omogucavaju redovnu naplatu potrazivanja pa samim tim i mehanizme za redovnu isplatu rada i naknada. Siguran sam da svako hoce da radi ako ga za to i plate, sto kod nas cesto nije slucaj.
  • janko

    12.09.2011 15:56
    serBende
    samo znadu
    da otimaju i da kradu
  • @ Mire

    12.09.2011 11:04
    ne lupetaj!
    Amerikancima se moze bas svasta pripisati, ali da su kupovali nase firme i upropascavali ih - to ne stoji. Amerikanac kad kupi firmu, ulozi u nju i radi pun gas. I ne samo oni, nego i svi PRAVI stranci. (Tu ne racunam "strance" koji su, ustvari, nasi tajkuni sa firmama u inostranstvu, pa kao, oni su strana kompanija.) Nasi tajkuni su kupovali firme da ih upropascavaju, da prodaju poslovni prostor ili zemljiste koje ide uz firmu u da zapale sa tom lovom napolje. Navedi jednu firmu koju su kupili Ameri i koja je upropastena, ne radi, ili radi a radnici ne primaju plate!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.