Stejt department: Odluke Vlade Kosova neusaglašene sa SAD, pozivamo Kosovo da se uzdrži

Odluka Vlade Kosova o proglašavanju organizacija pod nazivima "Civilna zaštita" i "Severna brigada" terorističkim nije doneta u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.
Stejt department: Odluke Vlade Kosova neusaglašene sa SAD, pozivamo Kosovo da se uzdrži
Foto: Beta/AP

Ovo je navedeno u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

"Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize", navodi se u odgovoru na pitanje albanskog servisa Glasa Amerike.

Naglašeno je da SAD osuđuju i "neprihvatljivo nasilje" nad vojnicima Međunarodne mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).
 
"Odgovorni za napade treba da budu procesuirani - poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost", precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.
 
Kosovske vlasti su juče proglasile terorističkim organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada", tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu Kosova i predstavljaju pretnju ustavnom poretku i bezbednosti.
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da su te organizacije sprovodile akcije sa terorističkim elementima: napade na kosovsku policiju, na pripadnike Misije Evropske unije na Kosovu i na vojnike KFOR-a.
 
Pod "Civilnom zaštitom" Vlada Kosova označava strukturu koja je na Kosovu postojala i funkcionisala u sistemu Srbije i reagovala u vanrednim situacijama.
 
Zvanično je prestala da postoji pre više od pet godina na osnovu sporazuma Kosova i Srbije, postignutim u dijalogu, o rasformiranju takozvanih paralelnih struktura.
 
Njeni pripadnici prešli su tada da rade u kosovske institucije.
 
O "Brigadi sever", osnivaču i ustrojstvu, nema dostupnih informacija. Za nju se saznalo nakon ispisivanja grafita u severnoj Mitrovici.
Proglase javnosti ta organizacija upućuje preko platforme Telegram sa naloga "Severna brigada". U reakciji na odluku kosovskih vlasti navedeno je da će nastaviti sa radom.
 
"Ova odluka privremenih institucija nas neće sprečiti da se borimo za srpstvo i jedinstvo, za opstanak i ostanak na ovim prostorima", navedeno je u objavi.
  • Божурка

    30.06.2023 16:00
    Они имају Северну бригаду ми Јужну тугу па ће да им парирамо са Праћкама
  • andrija

    30.06.2023 10:26
    Nema tu nista...
    Šta je onda KBS?
    30.06.2023 • 09:43

    korektno...ovo je cisto laganje ljudi .... medjusobno usaglasavanje to je termin tipa nije sija nego vrat itd. konkretno priznanje od Srbije to se trazi...Amerikanci EU su izvrsili agresiju i sad ponovo izvrsavaju zlocin proterujuci Srbe... Jaci ke. ... slabijeg. Toliko o korektnosti.
  • Šta je onda KBS?

    30.06.2023 09:43
    Korektna Američka izjava u vezi cicilne zaštite, ali ovo drugo što kažu da treba procesuirati demostrante je katastrofa. Jer da Rosu na silu nije upao nebi ništa ni bilo.
    Nego bi ja postavio pitanje šta je KBS ? Jer KBS (tzv vojska Kosova ) po 1244 rezoluciji nema prava da postoji, znači zvanično KBS su ilegalno naoružani teroristi od kojih Srbi imaju prava da se brane upotrebom oružija, jer to je samoodbrana.
    Tako da bi glavno bezbedonosno pitanje Srba trebalo biti ako na Kosovu postoji ilegalno naoružana Albanska formacija KBS, zašto po reciprocitetu Srbija ne osnuje recimo Pokrajinsku TO Srbije na Kosovu i naoruža Srbe koja će da bude bezbedonosna sigurnost i ravnoteža i reciprocitet za Srbe u odnosu na ilegalni Albanski KBS, a to reciprocitetno stanje da bude dok se recimo jednog dana ne primeni 1244 i razoruža ilegalni KBS, onda nek se razoružaju i Srbi.
    Potpuno sam siguran da kada bi Srbi na Kosovu imali recimo naoružanu civilnu zaštitu da nikad više nikakvih incidenata sa Albancima nebi bilo jer jednostavno jedni drugima nebi smeli da priđu, i zavladao bi mir i Status kvo stanje kao što je na Kipru ( kome to Status kvo stanje nije smetalo da uđe u EU ). Otprilike ovo su mirna rešenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.