Vlada ograničava marže na hranu?

Vlada Srbije će do kraja godine doneti uredbu kojom će marže na osnovne životne namirnice biti ograničene, saznaje se od izvora u Vladi.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je na sastanku s predstavnicima trgovinskih lanaca koji je održan u Vladi Srbije predložio da se marže na osnovne životne namirnice ograniče na 10 odsto. Kako trgovci nisu pristali na taj predlog, Vlada će do kraja ove godine doneti uredbu kojom će marže na šećer, brašno, mleko, meso i ulje ipak biti ograničene, saznaje Blic od izvora u Vladi.

"Ministar je trgovcima predložio da ograniče marže na 10 odsto, što je među njima izazvalo komešanje. Neki od njih su prokomentarisali kako to nije u skladu s tržišnom ekonomijom i pitali da li to znači da država sprema neku uredbu po tom pitanju. On im je na uzvratio da ih je upozorio", priča izvor koji je prisustvovao ovom sastanku, a koji je želeo da ostane anoniman.

"Neki od trgovaca su ministru čak postavili pitanje koji proizvodi spadaju u osnovne životne namirnice, na šta su dobili odgovor da se, ako ne znaju, raspitaju. Petrović im je tokom razgovora poručio i da više neće moći da šire maloprodajne mreže na račun zarada koje ostvaruju na osnovnim životnim namirnicama", kaže taj izvor.

Poslednja istraživanja pokazuju da marže u Srbiji u proseku iznose 23 odsto. Za razliku od Srbije, marže se, kaže ekonomista Dragovan Milićević, u evropskim zemljama kreću najviše do 10 odsto. "Francuski lanac "Karfur" obračunava marže od 0,5 odsto, američki "Volmart" 3,6, a britanski "Tesko" 4,1 odsto. Ovi lanci imaju ogromne promete, broj kupaca i realizaciju i ne bi ni mogli da se uklope u veće marže", kaže Milićević.

  • Misko

    17.12.2011 11:44
    Cim je Miskovic prodao svoju imperiju sada drzava ogranicava marzu! E jasmo jadni...
  • anti DS

    17.12.2011 10:57
    Demagogija
    Zasto me ovo neodoljivo podseca na hleb za 3 din. demagogiju koju je Nikolic i ostali tupsoni sirio?

    DS se opasno priblizava DSS, SPS, SNS i SRS...

    A za takve ne glasam ni u ludilu.

    Necu glasani ni za kakvu koaliciju u kojoj je DS!
  • 17.12.2011 10:03
    alavi jedni
    ...nije im dosta marze od 10%,

    a pri tom jos I NE PLACAJU drzavi sve poreze
    mislim na VELIKE SPOSOBNE koji imaju SAMO po neki MARKET jedan,dva tri marketa
    vlsnici proizvodjacima prehrambene robe i druge NE PLACAJU

    nije izmisljeno, nego su pre izvesnog vremena to objavila javna glasila
    koliko "uspesni" vlasnici raznih marketa duguju proizvodjacima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija