Rutinska intervencija se pretvorila u pakao: Kako je inspekcija kontrolisala "Beomedik"?

Slučaj Anđele Ikodinović, koja je posle loše urađene rutinske intervencije u privatnoj ordinaciji "Beomedikus" preživela pravu noćnu moru, uzburkala je javnost.
Rutinska intervencija se pretvorila u pakao: Kako je inspekcija kontrolisala "Beomedik"?
Foto: Pixabay
Načelnik Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja dr Vladan Jakovljević kaže za RTS da je pokušan inspekcijski nadzor, ali da su naišli na zaključana vrata i obaveštenje da je ordinacija privremeno prestala s radom.
 
Anđela Ikodinović je ordinaciju "Beomedikus" pronašla na internetu. Kada je otišla na prvi pregled, doktorka joj je rekla da će zadebljanja sa oba stopala skinuti laserom, da je procedura rutinska, ne boli, pa anestezija nije potrebna, a vreme oporavka je nedelju dana.
Kada je otišla na zakazani termin, sačekao ju je kozmetičar koji je rekao da će zadebljanja umesto laserom skinuti aparatom koji se koristi za uklanjanje bradavica. Kaže da je to jako bolelo i da je tek na sopstveno insistiranje dobila anesteziju. A terapija je bila mazanje kreme.
 
Na prvom previjanju kod kuće Anđela je videla kost na desnom stopalu i odmah je pozvala "Beomedikus".
 
"Čovek koji je radio samu intervenciju tvrdio je da to nije kost, nego da je u pitanju formiranje mlade kože, gde su mi rekli da ne treba da se brinem i da će rana sama od sebe da zaraste i da nestane sa propisanom terapijom koja je bila u vidu te kreme", kaže Anđela Ikodinović, prenosi RTS.
Iz Kliničkog centra Srbije Anđelu hitno šalju na Institut za ortopediju Banjica.
 
"Sama operacija na Banjici se završila transplantacijom mišića malog prsta i transplantacijom kože sa leve ruke. Jedan znatan period sam bila nepokretna, nakon čega sam se kretala uz pomoć pomagala, odnosno štaka", dodaje Anđela.
 
Moguća kazna zatvora od jedne do osam godina
 
Pošto je advokat Prvom osnovnom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu, lekar opšte prakse i kozmetičar "Beomedikusa" su uhapšeni, a određen im je pritvor do 30 dana.
 
"Za konkretno krivično delo propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina. S obzirom na to da je nastupila teška telesna povreda kod oštećene, jedan od osumnjičenih jeste lice sa završenom srednjom školom, koje je navelo kao svoje zanimanje kozmetičar. Naravno, i provera takvih sertifikata, diploma njegovih biće naknadno utvrđena", naglašava Branka Gajić, pi-ar Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.
 
Tužilaštvo je, dodaje, već naložilo vanredni nadzor navedene ordinacije, kao i svih potrebnih drugih dokumentacija, kako medicinskih, tako i stručne osposobljenosti osobe koja je radila intervenciju.
 
To što se dogodilo Anđeli nije usamljen slučaj. U najezdi ordinacija u kojima rade nestručni ili ljudi bez odgovarajuće kvalifikacije, sve su češći slučajevi nesavesnog lečenja, javlja RTS. Početkom marta uhapšena je žena sa lažnom diplomom Stomatološkog fakulteta koja je u elitnom delu Beograda držala ordinaciju u kojoj je radila tretmane podmlađivanja kože. Pre toga, zbog sličnog postupka uhapšeni su majka i sin. Svi su i dalje u pritvoru.
 
Jakovljević: Pokušan inspekcijski nadzor, naišli smo na zaključana vrata
 
Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovodu nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru. Govoreći o "lažnim lekarima" ona je pozvala građane, u čijoj se zgradi otvara "bilo šta što liči na nešto gde se rade zdravstvene intervencije" da prijave inspekciji ili Komunalnoj policiji kako bi se proverilo za šta imaju dozvolu. Grujičić je rekla da bi pre bilo kakve intervencije pacijent trebalo da traži savet lekara, kao i da treba pooštriti uslove za dobijanje dozvole za otvaranje ambulante
 
Načelnik Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Vladan Jakovljević dodaje da moramo razlikovati redovne od vanrednih nadzora.
 
"Vanredni nadzori se isključivo bave razlogom prijave, to su predstavke građana, dok kod redovnog nadzora mi radimo kompletnu kontrolu određene privatne prakse ili zdravstvene ustanove", navodi Jakovljević.
 
Kada je reč o ordinaciji "Beomedikus", napominje da je pokušan inspekcijski nadzor, ali da su naišli na zaključana vrata.
 
"Postupajući zdravstveni inspektori su našili na zaključana vrata i na obaveštenje da je od 22. aprila ordinacija po rešenju Agencije za privredne registre privremeno prestala s radom", navodi Jakovljević.
 
Na pitanje šta su sledeći koraci, kaže da u konkretnom slučaju MUP i Tužilaštvo nastavljaju rad kako bi odgovorni bili kažnjeni.
Odgovarajući na pitanje da li je logično da MUP pre dođe do takvih podataka nego zdravstvena inspekcija, Jakovljević kaže da su oni obavezni da prilikom osnivanja privatne prakse i zdravstvene ustanove provere da li ona ima odgovarajuće uslove u pogledu prostora, opreme i kadra.
 
"Šta se dešava nakon početka rada i dobijanja rešenja, možemo isključivo da dobijemo u periodičnim redovnim nadzorima. Redovni nadzori u ovom trenutku zavise pre svega od raspoloživog vremena zdravstvenih inspektora i u direktnoj su zavisnosti od broja predstavki građana, kao i od broja zahteva za utvrđivanje uslova za početak rada", navodi Jakovljević.
 
I nestručni kadar je često problem. Jakovljević ipak naglašava da ta kontrola nije u domenu zdravstvene inspekcije.
 
"Mi ne dajemo licence, mi ne kontrolišemo da li je neka licenca validna ili falsifikat. Dakle, mi ne prikupljamo dokumentaciju što se tiče falsifikovanja, za to su zaduženi drugi državni organi, u ovom slučaju komore, Nacionalna služba za zapošljavanje i tome slično. Znači, komora je ta koja izdaje nekome licencu. Zdravstvena inspekcija može samo da zatraži na uvid original te licence, ali zdravstveni inspektor nije stručan kada proceni da li je nešto falsifikat ili ne", zaključio je Jakovljević.
  • Saša

    25.04.2024 07:12
    Red
    I ko je kriv?
    Pa naravno ministarstvo zdravlja, koje decenijama namerno gura građane u ruke privatnim ordinacijama, a na drugoj strani u državnim ordinacijama praveći veštačke gužve. Ovde fali jedan Staljin da za par godina dovede sve u red?
  • bilja

    24.04.2024 15:38
    E pa ovako,da pitam i ja jedno pitanje.Otisla sam u klinicki centar Vojvodine,da me operise strucan ortoped na rutinsku operaciju i to je bilo u februaru i odtada trpim jaku neuropatiju i nemogu da ispravim domali prst na nozi jer mi je ostećen živac.Kome ja da se žalim?
  • Draga

    24.04.2024 15:22
    Sramota
    Sramota da nacelnik zdravstvene inspekcije ne poznaje Zakon o zdravstvenoj zastiti na koji se poziva. Nacenik ne poznaje clan 191 navedenog zakona koji propisuje da se spoljna provera kvaliteta strucnog rada moze sprovesti bez inspekcijskog nadzora i bez unutrasnje provere kvaliteta strucnog rada. Zahtev se podnosi ministru koji i donosi resenja a od republicne strucne komisije se samo pribavlja misljenje o opravdanosti zahteva. Zahtev pored inspektora i zdr.ustanove moze podneti gradjanin, privredno drustvo kao i drugi organi. Podnosilac zahteva mora biti obavesten u roku od 20 dana od podnosenja o resenju ministra, sto se u praksi ni slucajno ne desava. Kad je ovakav nacelnik zdravstvene inspekcije kakvi li su inspektori? Zakljucak svega je da odlicnu mi zdravstvenu uslugu primamo ko ih kontrolise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija