Restitucijom vraćeno 10.000 kvadrata starim vlasnicima

Restitucijom je do sada vraćeno devet poslovnih i stambenih zgrada, čija je ukupna površina veća od 10.000 metara kvadratnih, kao i više od 1.500 hektara zemljišta.
Restitucijom je do sada vraćeno devet poslovnih i stambenih zgrada, čija je ukupna površina veća od 10.000 metara kvadratnih, kao i više od 1.500 hektara zemljišta.

Agenciji za restituciju je u prethodna četiri meseca podneto oko 5.500 zahteva za povraćaj imovine, od toga je najviše u Novom Sadu. Doneto je više od 300 odluka kojima se u celini ili delimično rešavaju predmeti, a njima je vraćeno više od 8.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, oko 2.000 kvadratnih metara stambenog prostora, više od 10 hektara građevinskog zemljišta, oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta i 900 hektara šumskog zemljišta, kažu u Agenciji za "Blic".

Nedavno su zahtev za povraćaj imovine podneli i potomci generala Milana Nedića, tražeći da se njihovoj porodici vrati plac na kojem je danas zgrada Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici, Zemunski park, placevi u Grockoj, i u Vrtlarskoj ulici u Zemunu, kao i nadoknadu za pet knjiga koje je Nedić izdao.

U Agenciji kažu da za sada nemaju sličnih slučajeva u kojima su zahteve podnosili potomci, najblaže rečeno, kontroverznih istorijskih ličnosti, ali dodaju i da će, ako ih bude, “rešavati u skladu sa zakonom”.

Prvo rešenje o povraćaju imovine nasledincima, inače uručeno je sredinom aprila, mesec i po dana otkako je Agencija za restituciju uputila javni poziv za podnošenje zahteva za povraćaj oduzete imovine. Reč je o kući na Crvenom krstu u Beogradu koja je vraćena Gordani i Radomiru Vasiću, a koju su njihovi roditelji dobili kao venčani poklon.

Prvom restitucijom u Vojvodini vraćena je imovine Jevrejskoj opštini - zgrada Baletske škole i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, koje se nalaze pored novosadske Sinagoge.

Agencija će, gde je to moguće, imovinu vraćati u naturi. Tamo gde nije, vlasnici ili njihovi naslednici biće novčano obeštećeni.

  • sameline

    22.07.2012 12:28
    još nije kasno...

    Srbija kao, po običaju, kasni za ostalim zemljama u regionu. Restitucija je u Sloveniji počela pre 10, a u Hrvatskoj pre 7 godina...
  • Joca

    22.07.2012 08:44
    Vratiti hitno sve sto je oduzeto
    Tu nema dileme.
    Zakon ne sme da stiti one koji 60 godina KORISTE TUDJE, vec ZAKONITE VLASNIKE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija