Ubuduće kazna društveno korisni rad

Kazne društveno korisnog rada moći će da budu izrečene u Novom Sadu već od sledeće nedelje, najavio je gradonačelnik Igor Pavličić.

Kazne društveno korisnog rada moći će da budu izrečene u Novom Sadu već od sledeće nedelje, najavio je gradonačelnik Igor Pavličić. On je sa ministarskom pravde Snaženom Malović potpisao ugovor o izvršenju ovih alternativnih sankcija, čime je Novi Sad postao peti grad u Srbiji u kom će moći da bude izrečena presuda rada u javnom interesu.

One će se primenjivati u slučajevima manjih prekršaja, za koje su predviđeni zatvor do 3 godine, uslovna sloboda ili novčani penali. Prema rečima gradonačelnika Igora Pavličića, ovakve kazne su dobra prevencija većih prestupa.

"Od najsitnijih krivičnih dela kreću ozbiljnija krivična dela i ako na pravi način sankcionišemo ljude koji čine manje prekršaje uspećemo da rešimo i ozbiljnije probleme koje imamo u društvu", rekao je on.

Ministarka pravde je ocenila da se ovakvim sankcijama ne ublažava kazna, već da iskustva evropskih zemalja ukazuju na to da se na ovaj način smanjuje broj povratnika krivičnim delima.

"Alternativne sankcije ne predstavljaju ubalažavanje kazne, niti aboliciju, već pre svega eliminišu mogućnost stigmatizacije osuđenog i njegove porodice. Na ovaj način se ostvaruju i budžetske uštede, jer svaki dan koji zatvorenik provede u zatvoru našu državu košta", kazala je Malovićeva.

Osuđeni će svoju kaznu služiti u komunalnim i društvenim preduzećima, kao i humanitarnim organizacijama. Dogovor između Grada i preduzeća će tek uslediti. Do sada je u Novom Sadu izrečeno pet presuda društveno korisnog rada, a u pitanju su bila maloletna lica koja su ovakve kazne služila u okviru projekata Centra za socijalni rad.

  • Filip Simon

    08.04.2010 16:17
    FALA BOGU
    o dobro pa se neko setio i ovoga, valjde ce od toga biti malo citije ulice bezbdnijipesacki prelazi kod skola i vrtica, zelenije povrsine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija