Usvojen predlog budžeta za 2013.

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Predlogom republičkog budžeta planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijardi dinara, na osnovu čega će deficit budžeta biti za 81,7 milijardi dinara manji nego u 2012.godini. Predlog budžeta će biti usvojen u Skupštini Srbije pre 20. novembra.

Deficit konsolidovanog budžeta Srbije koji obuhvata i pokrajinski, opštinske budžeta i fondove, kao i Puteva Srbije iznosiće 132,3 milijardi dinara odnosno 3,6 odsto BDP-a.

Prihodi na nivou cele države u 2013. godini trebalo bi da budu 1.685,2 milijarde dinara, a rashodi 1.817,5 milijardi dinara.

Planirano je da Srbija u 2013. zabeleži rast BDP od dva odsto, a da inflacija na kraju godine iznosi 5,5 procenata.

Budžetom su povećani rashodi za socijalnu zaštitu za oko sedam milijardi dinara, a najveće uštede su napravljene kod rashoda za subvencije koje su smanjene za sedam milijardi dinara.

Uštede u budžetu se pojavljuju svuda gde je bilo neophodno ali se istovremeno ima u vidu da teret krize u najmanjoj mogućoj meri padne na socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Budžetom je predviđeno povećanje subvencija za poljoprivredu za oko šest miijardi dinara, a kapitalni izdaci su povećani za 4,1 milijardu dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.