Prihodi od carina veći za osam odsto

Prihodi od carina u Srbiji prošle godine iznosili su 345 milijardi dinara, što je osam odsto više nego 2011, a tri odsto iznad plana, saopštila je Uprava carina.
Prihodi od carina u Srbiji prošle godine iznosili su 345 milijardi dinara, što je osam odsto više nego 2011, a tri odsto iznad plana, saopštila je Uprava carina.

Direktor Uprave carina Tihomir Bogićević je na konferenciji za novinare rekao da je ta uprava prošle godine obradila više od 7.000 carinskih prekršaja i odužela robu u vrednosti od preko milijardu dinara. "Sprečeno je krijumčarenje oko 160 kilograma narkotika i 12 miliona komada cigareta, deviznih prekršaja vrednosti preko tri miliona evra, a 900 ljudi je onemogućeno da ilegalno pređe granicu", rekao je Bogićević,

Prema njegovim rečima, primenom pojednostavljenih postupaka, uvedenih pre godinu dana, privreda Srbije uštedela oko milion evra na troškovima za ulazak na carinski terminal. Neki od vidova pojednostavljenih carinskih postupka trenutno koriste 262 firme u Srbiji, a 47 kompanija ima mogućnost "kućnog carinjenja" robe, odnosno carinjenja u okviru svog poslovnog prostora.

Pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević najavio je da će od 1. februara sve kompanije moći da s jednim elektonskim dokumentom preko granice dostavljaju pošiljke vednosti do 1.000 evra.

Bogićević je istakao da je dosta učinjeno u borbi protiv korupcije u carini i da najnovija istraživanja pokazuju da to vide i građani. "U 2012. godini pokrenuto je 18 disciplinskih postupaka protiv 24 carinika zbog teže povrede službene dužnosti. okončani su disciplinski postupci protiv 24, od kojih je četvoro dobilo otkaz, 14 je novčano kažnjeno, a šest je oslobođeno od odgovornosti", rekao je Bogićević i dodao da se sada protiv 110 carinika vode disiplinski, pretkrivični ili krivični postupci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija