Ko finasira političke partije u Srbiji?

Neusklađenost zakona, nejasno, odnosno preširoko definisane zakonske odredbe kao i "rupe" u zakonima omogućavaju političkim partijama da prikriju izvore finansiranja svojih kampanja kao i da čine mnoge druge zloupotrebe, zaključak je okruglog stola i diskusije koja je održana u Novom Sadu.

Neusklađenost zakona, nejasno, odnosno preširoko definisane zakonske odredbe kao i "rupe" u zakonima omogućavaju političkim partijama da prikriju izvore finansiranja svojih kampanja kao i da čine mnoge druge zloupotrebe, zaključak je okruglog stola i diskusije koja je održana u Novom Sadu.

"Ključ borbe protiv korupcije leži u političkoj sferi, a dugoročna i održiva borba protiv korupcije zavisi od čiste situacije u finansiranju političkih partija", rekao je predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

"Zakon o finansiranju političkih aktivnosti iz 2011. i njegova primena bili su na testu prošle godine tokom izborne kampanje. Mi ni dan danas nemamo potpunu sliku o tome šta je od prihoda i rashoda prijavljeno, a šta su stranke prećutale", rekao je Nenadić na okruglom stolu o problemima u primeni Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

On je rekao da je bilo mnogo problema u sprovođenju ovog zakona, da neke stranke, uglavnom na lokalu i na nivou Pokrajine Vojvodine za izbore po većinskom izbornom principu, nisu ni podnele izveštaje o finansiranju kampanje. Nenadić je kazao da su zabeleženi i slučajevi gde nisu bili prijavljeni troškovi javnih događaja, prevoza učesnika mitinga i oglašavanja. Jedan od većih problema je pitanje na koji način će biti rešeni troškovi koji nisu podmireni tokom kampanje.

Na oblast finansiranja političkih partija odnosi se uputstvo za emitere Radiodifuzne agencije i Krivični zakonik u kome postoji krivično delo "primanja i davanja mita u vezi sa glasanjem". "Mi danas imamo samo dve krivične prijave. Malo je verovatno da su to jedina dva slučaja zlouptrebe u celoj zemlji, a javni tužioci treba da prikupe informacije od onih koji imaju saznanja o nelegalnom postupanju partija, kako bi istrage bile sprovedene do kraja. Potrebna je veća aktivnost istražnih organa", dodao je Nenadić.

Predstavnica Agencije za borbu protiv korupcije Maja Srećković rekla je da je Agenciji trebalo biti dostavljeno 1.656 izveštaja o finansiranju stranaka na prethodnim izborima, a od toga je dostavljeno 1.076. "Nikada nije podneto 580 izveštaja, a Agencija je na osnovu toga do danas podnela 215 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka", rekla je Srećkovićeva.

Agencija za borbu protiv korupcije iznela je u javnost celokupan izveštaj o proteklim izborima koji je dostupan na sajtu www.acas.rs.

  • Steva-NS

    17.07.2013 12:24
    Same se finansiraju.Uzmu gde hoće,i koliko hoće!Ima li razlike između "demokratije" i slobizma!Usvojili su socijalističku formulu;uradi koliko možeš/a ne mogu ništa/,uzmi koliko ti treba!
  • 17.07.2013 11:59
    Jedinstvenu Srbiju zna se ko finansira,
    bar u Vojvodini...
  • NS

    17.07.2013 10:33
    Finansiramo ih mi kroz budžet, tako što se kroz tendere peru novci, tako što se daju dodeljuju projekti, pa se kroz plate pere novac, prijaviš nekog, njemu idu doprinosi, platu vraća...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija