Stros-Kan će "prepakivati" dugove Srbije

Ekonomista Goran Nikolić izjavio je danas da je dolazak bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Domink Stros-Kana u tim srpske vlade u funkciji savetnika dobra stvar za Srbiju, kao i da će jedan od njegovih prioritetnih zadataka biti da "prepakuje" skupe dugove države.
Ekonomista Goran Nikolić izjavio je danas da je dolazak bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Domink Stros-Kana u tim srpske vlade u funkciji savetnika dobra stvar za Srbiju, kao i da će jedan od njegovih prioritetnih zadataka biti da "prepakuje" skupe dugove države.

"Reč je o jednom velikom ekonomisti. Naša vlada verovatno nikad u istoriji nije imala boljeg savetnika. To je čovek koji je vodio MMF i svetski je priznati stručnjak u oblasti makroekonomije", rekao je Nikolić.

Za Srbiju je ključna stvar, prema rečima Nikolića, što će Stros-Kan pokušati da "prepakuje" dug odnosno da nađe način da razduži skupe dugove, a posebno dug od 400 milijardi dinara koji imamo preko trezorskih zapisa sa prosečnom kamatom od 10,6 odsto.

"To je najskuplji dug koji trenutno imamo i treba da pokušamo da dobijemo kredite koji su znatno povoljniji, pre svega od međunarodnih multilateralnih organizacija i od nekih prijateljskih zemalja, koji bi mogli da imaju kamatu od jedan do dva odsto", naveo je Nikolić.

Komentarišući izjavu prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da su pripremljena tri paketa mera vezana za javni dug, deficit i poresku politiku, Nikolić je rekao da je sa pitanjem dugova usko povezano i pitanje smanjivanja budžetskog deficita, koji svake godine čini prirast duga.

"Ako imate mali deficit - dug vam neće puno rasti i pokušaj da se smanji deficit, da li će to biti manjom potrošnjom države ili čini mi se pre svega novim poreskim zahvatima, dovelo bi do situacije da imamo obaranje deficita u narednoj i u 2015. godini, što bi dovelo do toga da nam udeo duga u bruto domaćem proizvodu počne da opada", naglasio je Nikolić.

Što se tiče poreske politike, tu bi ključna mera mogla da bude povećanje donje stope PDV - a, sa osam na deset odsto, rekao je on dodajući da su svi ostali poreski oblici možda pravičniji, ali da nisu izdašni.

Na primer, ne mogu se velike pare prikupiti od poreza na imovinu, pored toga što to nije republički već lokalni prihod, a sličan je slučaj i sa oporezovanim platama.

Povećanje donje stope PDV - a bi moglo da najviše doprinese popunjavanju budžeta i smanjivanju deficita za pola odsto, što je i cilj u 2014. godini, rekao je Nikolić.

  • Scotch Bonnet

    18.09.2013 12:58
    Odlomak
    U nacionalističkom delirijumu prezreli smo i popljuvali Anta Markovića, koji nam je želio dobro. U raspamećenoj Miloševićevoj Srbiji na kraju je spasavao živu glavu, jer je govorio da se mora uraditi ono što će kad-tad morati da se uradi, da se Srbija kao društvo mora modernizovati za dobro svojih građana. Bahato i surovo smo ga odbili. Danas po belom svetu skupljamo, kumimo i molimo, islužene pa i bizarno kompromitovane stručnjake, eksperte, da nas spašavaju iz bede i beznađa. Molimo ih da budu savetnici Vlade Srbije. A šta oni imaju novo da kažu, da to pre toliko proćerdanih godina nije u daleko povoljnijim uslovima predlagao Ante Marković? Ništa. S tom razlikom što je Ante Marković nemerljivo bolje od njih znao sve naše boljke i probleme. Sad se pokazuje koliko su zaludo protraćene ne godine, nego decenije, da bi se ponovo našli pred tim rubikonom od kojeg stalno bežimo, od promena i modernizacije Srbije.

    Možda će se zbog ovdašnjeg endemskog straha od promena i modernizacije, zbog novog uzmicanja, i strani savetnici brzo razbežati. I šta ćemo onda?

    Pavle Radc, (odlomak)
  • pawlle

    17.09.2013 18:43
    sada jos jedan basibozluk ulazi u sistem i kad se uhlebi na drzavne jasle
  • panonius

    17.09.2013 18:39
    čarobnjak iz oza
    respektujem lika , ali će proći kao deda avram............ Sobarice , čuvajte se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija