Nikolić i Mrđa prevremeno na slobodi

Haški tribunal saopštio da je doneo odluku o prevremenom puštanju na slobodu bivšeg komandanta logora Sušica u Bosni i Hercegovini Dragana Nikolića i bivšeg komandanta specijalne policije bosanskih Srba iz Prijedora Darka Mrđe.
Haški tribunal saopštio da je doneo odluku o prevremenom puštanju na slobodu bivšeg komandanta logora Sušica u Bosni i Hercegovini Dragana Nikolića i bivšeg komandanta specijalne policije bosanskih Srba iz Prijedora Darka Mrđe.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron je odluku o prevremenom oslobađanju Nikolića, koji je kaznu izdržavao u Italiji, doneo na osnovu zahteva koji je Nikolić podneo u aprilu i na osnovu obaveštenja koje je Tribunalu dostavila Ambasada Italije u Holandiji u decembru prošle godine. Prema italijanskom zakonu, Nikolić ima pravo na smanjenje kazne za 1.125 dana pošto je učestvovao u programu rehabilitacije, saopštio je Haški tribunal.

Nikolić je prevremeno oslobođen nakon što je izdržao dve trećine kazne. On je uhapšen 20. aprila 2000. godine i sutradan prebačen u Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. Optužen je za individualnu krivičnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti počinjene nad muslimanima i drugim nesrpskim stanovništvom u logoru Sušica, opština Vlasenica u BiH, u kojem je bio zapovednik od juna do kraja septembra 1992. godine.

U septembru 2003. godine, Nikolić se izjasnio kao kriv za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, ubijanje i torturu kao zločine protiv čovečnosti.

Pretresno veće osudilo je Nikolića na 23 godine zatvora, odnosno minimalnu kaznu od 15 godina robije, a Žalbeno veće je u februaru 2005. smanjilo kaznu na 20 godina zatvora. Nikolić je u junu 2006. godine prebačen u Italiju, na izdržavanje ostatka kazne.

Haški tribunal je ranije danas saopštio da je doneo odluku da prevremeno pusti na slobodu i Darka Mrđu, nakon što je u Španiji izdržao dve trećine kazne od 17 godina zatvora. Mrđa je osuđen 2004. godine zbog učestvovanja u ubijanju više od 200 nenaoružanih Bošnjaka i drugih nesrpskih civila na planini Vlašić u avgustu 1992. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.