Stranačka knjižica i dalje određuje direktore

Uprkos stalnom javnom zalaganju stranaka za departizaciju javnih preduzeća, partijski kadrovi još upravljaju državnim firmama.

Uprkos stalnom javnom zalaganju stranaka za departizaciju javnih preduzeća, partijski kadrovi još upravljaju državnim firmama.

U narednim danima Vlada Srbije razmatraće predlog o smenama pet direktora javnih preduzeća na republičkom nivou, koji su kadrovi SNS – potvrđeno je "Novostima" u Nemanjinoj 11. Predsedništvo naprednjaka odlučilo je da direktori Kontrole letenja SCG, "Železnica", "Koridora", Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i HE "Đerdap" nisu ispunili očekivanja i da treba da napuste te pozicije.

Ukoliko Vlada donese odluku o njihovoj smeni, malo je verovatno da će odmah biti raspisani konkursi za izbor novih rukovodilaca, već će na čelo ovih firmi biti imenovani v.d. direktora. Jer, i pored velikih obećanja o profesionalizaciji, Zakon o javnim preduzećima do sada je praktično bio mrtvo slovo na papiru: raspisano je tek dvadesetak konkursa za direktore velikih preduzeća, nijedan nije završen, a većinu sistema vode – privremena rukovodstva.

Tako su na čelu mnogih firmi v.d. direktora koje je Vlada imenovala "na rok od šest meseci". U Vladi kažu da je do zastoja u konkursnoj proceduri došlo zbog nepreciznih delova zakona oko uslova za izbor direktora. Prema rečima Tamare Stojčević, zamenice generalnog sekretara Vlade, ministri su od parlamenta tražili pravno tumačenje pojedinih delova propisa o javnim preduzećima i zato je proces zastao.

Veroljub Arsić (SNS) navodi da je u četvrtak skupštinski Odbor za ustavna pitanja usvojio predlog tumačenja zakona, po kojem institucije koje raspisuju konkurs mogu da definišu spisak uslova koje treba da ispunjava budući direktor: "Bilo je dosta pokušaja da se ospore konkursi, jer Zakon, recimo, traži samo da direktor ima fakultet, ali ne i da on mora biti iz struke kojom se bavi javno preduzeće".

Za Vladimira Ilića, šefa poslaničke grupe URS, nijedan od raspisanih konkursa nije dobio epilog zato što nema političke volje da se do kraja sprovede profesionalizacija.

  • 100%Taksista

    20.12.2013 19:48
    Jel moguće
    Uvek bilo i bi*će.
  • mrva

    20.12.2013 13:10
    Za postavljanje ljudi na funkcije trebalo bi da postoje odredjeni kriterijumi. Istina, oni i jesu posatvili vrlo jasan kriterijum - clanstvo u stranci, time prakticno onemogucivsi da iko normalan dodje na poziciju. Za mene, biti clan stranke u Srbiji nepogresiv je pokazatelj o kakvom se coveku radi.
  • 20.12.2013 13:06
    Ma ne 2500 vec 25000000!Ha, ha, ha, SNS i njihovi botovi su poznati po "tacnim" informacijama. A njihovi lideri po mahanju raznim papirima i vadjenju dzakova s glasackim listicima iz kontejnera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.