KCS: Novi metod u sprečavanju nastanka tromba i šloga

Prvi put u Srbiji urađena  je intervencija kojom je pacijentu koji ima apsolutnu aritmiju kroz kateter ubačena mrežica u levu pretkomoru srca koja zatvara izvor aritmije i tako sprečava zgrušavanje krvi- nastanak tromba i šlog.

Prvi put u Srbiji urađena je intervencija kojom je pacijentu koji ima apsolutnu aritmiju kroz kateter ubačena mrežica u levu pretkomoru srca koja zatvara izvor aritmije i tako sprečava zgrušavanje krvi- nastanak tromba i šlog.

Intervencija je izvedena bez otvaranja grudnog koša, a pomoću specijalnog katetera iz prepone bolesnika plasirana je mrežica koja zatvara izvor aritmija. Pomoćnik direktora KCS prof. Milan Nedeljković rekao je da je do pre nekoliko godina ovo bio nerešiv problem za određeni broj pacijenata koji zbog prirode bolesti moraju da piju antikoagulantnu terapiju- terapiju protiv stvaranja ugrušaka, a sa druge strane imaju visok rizik od krvarenja, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, krvarenje iz debelog creva.

"Pacijentu smo stavili okluder- malu mrežicu koja liči na padobran i koja isključuje mogućnost da se stvori tromb i odu preko vratnih krvnih sudova u levu stranu mozga i izazovu šlog i veliku invalidnost, pa čak i smrt", objašnjava Nedeljković koji je predvodio ttm lekara koji je radio ovu intervenciju.

Zahvat je urađen kod pacijenta koji je do sada imao dva manja šloga, koji ima apsolutnu aritmiju i mora da pije terapiju protiv stvaranja tromba i razređivanje krvi. Međutim, kako ima čir na dvanaestopalačnmom crevu ne može da pije terapiju jer postoji mogućnost od krvarenja.

Ove intervencije radiće se u Srbiji od ove godine uz podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Udruženja kardiologa Srbije i Radne grupe za kateterizaciju srca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.