25.000 firmi bez ijednog radnika

Procenjuje se da se svaka treća kompanija koja je registrovana, a nema ni jednog zaposlenog, bavi nekim nelegalnim poslom.

Procenjuje se da se svaka treća kompanija koja je registrovana, a nema ni jednog zaposlenog, bavi nekim nelegalnim poslom.

Skoro 25.000 firmi nema nijednog radnika, a 22.000 imaju po jednog. Milan Stefanović, savetnik USAID, kaže da imati firmu koja nema radnika nije nezakonito, ali i da ima privrednika koji ih osnivaju s lošom namerom.

- Ako im je jedno preduzeće blokirano zbog dugova, drugo će im poslužiti da radi. Oštećeni će biti poverioci jer neće moći da naplate, a vrlo često i radnici - kaže Stefanović za Blic. Dodaje i da je ovakvih slučajeva mnogo i da mogu da upućuju na rast privrednih prevara, ali i na izbegavanje plaćanja poreza i ostalih dugova.

Iz Poreske uprave poručuju da novo preduzeće ne može da registruje vlasnik firme koja već duguje državi. Kažu da je za to propisana kazna zatvaranja firme, ali je to u praksi retkost.

U APR ističu da nisu sva preduzeća bez zaposlenih fantomska. Neka se osnivaju da bi završila konkretan posao, a biznismeni tako smanjuju rizik poslovanja.

  • -

    13.03.2014 14:56
    -
    znam slucaj uglednog srbina i njegove ugledne firme koji ima uslov da ce platu radniku isplatiti samo ako radnik otvori firmu

  • 13.03.2014 14:12
    Ali zato iste te nenavedene procene pokazuju da se preko 50% firmi koje imaju više od 1 zaposlenog bavi nelegalnim poslovima...

    Stvarno tekst koji vređa inteligenciju...
  • -

    13.03.2014 08:40
    -
    ovo je rezultat nakaradnog sistema a i mentaliteta srba.

    narucioci usluge traze realizaciju neplate preko firme zbog manjeg pdva.

    a frilensiranje ne postoji kao pojam, nadnicarenje je sramota.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija