Konstituisana Skupština Srbije

Narodna Skupština Srbije danas je konstituisana potvrđivanjem mandata narodnih poslanika koji su položili zakletvu.
Narodna Skupština Srbije danas je konstituisana potvrđivanjem mandata narodnih poslanika koji su položili zakletvu.

Mandati su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o uslaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potpredsednik i drugi zvanični, zakazan je za 23. april.

U sali je danas bilo prisutno 245 poslanika. Pre sednice održan je neformalni sastanak dosadašnjih šefova poslaničkih grupa na kojem se razgovaralo o inicijativi da se svake godine rotira predsednik parlamenta.

Konstitutivnu sednicu je vodio najstariji poslanik, 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomagali su mu po jedan od najmlađih sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta. U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Poslanici će 24. aprila razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U ovom skupštinskom sazivu, biće, bar u prvo vreme, 12 stranačkih lidera.

Pastor: SVM protiv rotiranja

Dosadašnji šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da je ta stranka protiv ideje o rotiranju predsednika parlamenta, iako razumeju da je to "akt dobre volje SNS".

"Mi smo se zahvalili na toj mogućnosti, ali nadam se da će sledeće srede biti izabran narodni poslanik na tu funkciju sa mandatom od četiri godine", rekao je Pastor. On je naveo da je, prema Ustavu, predsednik skupštine drugi čovek u državi, a da se ta institucija bavi i parlamentarnom diplomatijom, te da zato "ne bi bilo dobro rešenje da se na međunarodnim skupovima svake godine pojavljuje druga osoba".

Pastor je, govoreći o radu parlamenta u novom sazivu, rekao da ostaje poslanik i da će biti šef poslaničke grupe SVM kao i da očekuje da ta stranka bude deo vladajuće većine i da će uspeti da utiče na odluke u većoj meri nego u prethodnim mandatima.

Šutanovac: Rotiranje predsednika parlamenta je egzibicionizam

Poslanik DS Dragan Šutanovac izjavio je danas da parlamentarna većina treba da da predsednika parlamenta, da Srbija nema vremena za eksperimentisanje i da nigde na svetu ne postoji praksa rotiranja predsednika.

"To ne sme da se dozvoli, nemamo vremena za eksperimente i svako ko misli da može da se rotira predsednik skupštine je egzibicionista koji eksperimentiše u Skupštini", rekao je Šutanovac, upozorivši da je predsednik parlamenta i komandant oružanih snaga, u slučaju da je predsednik države sprečen da obavlja tu dužnost.

On je rekao da očekuje kvalitetan i brži rad parlamenta, jer od 2000. godine parlament nema poslaničku većinu kao sada.

Najavljujući da će DS biti konstruktivna opozicija te da će kritikovati vladajuću većinu kad god bude potrebno, Šutanovac je dodao da očekuje da parlamentrna većina već na odluci o parlamentarnim odborima pokaže da uvažava opoziciju.

NDS neopredeljen, PUPS smatra da je loša ideja

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić izjavio je danas da ta partija tek treba da se izjasni o predlogu Srpske napredne stranke da se predsednik Skupštine Srbije menja na godinu dana, dok poslanik PUPS Momo Čolaković smatra da je to loša ideja i da bi vladajuća stranka trebalo da predloži svog kandidata za predsednika parlamenta.

Đurišić je rekao da se postavlja pitanje da li bi promena predsednika Skupštine ojačala uticaj parlamenta i pomogla opoziciji u kontroli izvršne vlasti.

Poslanik NDS je rekao da njegova stranka nije zainteresovana da njen predstavnik bude jedan od onih koji bi se smenjivali na mestu predsednika parlamenta svakih godinu dana.

Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je danas o ideji rotiranja predsednika parlamenta u naredne četiri godine, ali nije bilo izjašnjavanja niti reči o personalnim rešenjima, a taj posao će biti završen do ponedeljka.

Vukomanović i u novom sazivu ššefica poslanika socijalista

Šefica poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije i u novom sazivu danas konstituisanog parlamenta, biće Dijana Vukomanović, dok će njen zamenik, ostati Đorđe Milićević, rečeno je u toj stranci.

Poslanička grupa SPS u ovom sazivu ima 25 poslanika. Koalicija SPS-PUPS-JS je na izborima 16. marta osvojila 44 mandata.

  • Mile

    16.04.2014 18:28
    Kreativno
    Dobra ideja sa rotiranjem, svakako su to različite partije, drugi ljudi, i mnogo može biti kreativnih ideja zbog različitosti. Možda im se probudi i želja za takmičenjem da je za vreme dok je predsednik bio iz njihove stranke urađeno nešto baš značajno za Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija