Ne piti vodu u poplavljenim područjima

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut preporučio je stanovništvu u poplavljenom području da ne koristi vodu za piće ukoliko dođe do njenog zamućenja kako bi se sprečile crevne bolesti.
Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut preporučio je stanovništvu u poplavljenom području da ne koristi vodu za piće ukoliko dođe do njenog zamućenja kako bi se sprečile crevne bolesti.

Preporuka Batuta je da se takva voda ne koristi ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda). Preporuka je da se u slučaju da se vodosnabdevanje obavlja iz individualnih vodnih objekata da se takva voda ne koristi za piće, već da se u što kraćem roku izvrši laboratorijsko ispitivanje.

Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je da se to čini u ambalažama manje zapremine do dva litra i iskoristi u što kraćem roku uz poštovanje mera higijene.

Pojačati kontrolu sanitarno-higijenskih uslova prostorija, opreme, pribora i zdravstvenog stanja osoblja koje radi na pripremi hrane u restoranima društvene ishrane, obdaništima i školama. Pojačati kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, aktivirati objekte koji su određeni za javnu ishranu u slučaju vanredne situacije i evakuacije stanovništva iz svojih domova.

Ne koristiti lako kvarljive hranljive namirnice meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće, već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorske proizvode. Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama, a namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa frižideri, zamrzivači, ostave ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.

Uz sve navedene mere neophodna je striktna higijena ruku posebno pri pripremi i konzumiranju hrane, a u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura obavezno se javiti lekaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.