Kostreš: Obezbedili smo većinu za izmenu izbornog sistema

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je ta stranka prikupila 64 potpisa poslanika u pokrajinskoj skupštini, koji podržavaju inicijativu za izmenu izbornog sistema u pokrajini, čime je obezbeđena većina za taj predlog.
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je ta stranka prikupila 64 potpisa poslanika u pokrajinskoj skupštini, koji podržavaju inicijativu za izmenu izbornog sistema u pokrajini, čime je obezbeđena većina za taj predlog.

Kostreš je rekao da je LSV dobila i načelnu podršku Demokratske stranke (DS), ali da zbog izbora u toj stranci nije dobijen zvaničan potpis.

Kostreš je istakao da se očekuje odluka Saveza vojvođanskih Mađara, naglasivši da je LSV već obezbedila većinu u Skupštini Vojvodine, ali da je svakako zanima stav njihovog koalicionog partnera. "U ovom trenutku imamo većinu sasvim dovoljnu da se izborni sistem promeni. To je dobra vest jer će novi sistem na pravedniji način u skupštini AP Vojvodine oslikavati glasove građana Vojvodine", rekao je funkcioner LSV.

Kostreš je naglasio da u naredne dve godine ne vidi razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i da je inicijativa za izmenu izbornog sistema podneta u pravo vreme, dve godine pre roka za izbore. On je istakao da je prikupljanje potpisa za inicijativu za izmene izbornog sistema "spojilo nespojivo, i da su svoje potpise na inicijativu, pored poslanika LSV, stavili i poslanici DSS, SRS, NDS, SPS, SNS i pojedini poslanici DS".

"To ne znači da smo postigli dogovor o daljoj političkoj saradnji. Ovo je tehničko pitanje, a LSV smatra da je najvažnije da se rekonstruiše pokrajinska Vlada i da se definišu politički stavovi", rekao je Kostreš.

Komentarišući najave koje stižu od strane SNS, da će u narednim danima biti pokrenuta inicijativa za razgovore o rekonstrukciji pokrajinske Vlade, funkcioner LSV je rekao da se "prvo mora videti na čemu se ta inicijativa zasniva i koje su njene ideje". On je najavio da će se sutra sastati predstavnici LSV-a i SVM-a i da će osnovna tema razgovora biti inicijativa za promenu izbornog sistema.

On je pojasnio da različiti predlozi za izmenu izbornog sistema dolaze iz različitih stranaka, pa tako, kako je rekao, DSS smatra da cenzus na izborima za pokrajinsku skupštinu treba smanjiti na tri odsto, dok NDS predlaže proporcionalni izborni sistem, koji bi bio "otključan", što, kako je pojasnio, znači da bi se glasalo i za stranke, ali i za kandidate na listama.

U Vojvodini trenutno važi kombinovani izborni sistem u kome se 60 poslanika u pokrajinskom parlamentu bira po proporcinalnom izbornom sistemu, a isto toliko po većinskom izbornom sistemu. LSV je pre nekoliko dana pokrenula inicijativu da se usvoji jedinstven izborni sistem, i to proporcionalni, onakav kakav važi na republičkom i na lokalnom nivou.

  • Toma

    03.06.2014 15:18
    civilizacijski korak unazad
    Svako demokratsko društvo koje drži do sebe teži tome da ima većinski a NE proporcionalni sistem!!! Tamo gde se kandiduje imenom i prezimenom je teže pobediti naravno, zato to njima i smeta. Svim strankama prepunim primitivaca smeta većinski sistem jer njihovi ljudi u svojim sredinama ne znače ništa. SnS je većinski dobio delegate isključivo tamo gde su i proporcionalno robotski glasali za njih. U drugim mestima su podobijali kandidati DSa, ali ne zato što su iz DSa nego zato što ih njihova sredina koja ih je izglasala, smatra vrednim poštovanja. Šta narod misli o kadrovima SnSa su izbori i pokazali. Nula.

    Najpravedniji sistem je većinski jer tada narod nekog okruga/naselja/izborne jedinice šalje čoveka iz svojih redova, koga poznaje i koga podržava.
    Tako parlament ima predstavnike svih delova teritorije. Tu se nikada ne može desiti da pola bude iz beograda kao u republičkoj, i slično.

    Ni slučajno ne ukidati većinski sistem, jer je on jedina prepreka instalaciji partijskog truleža dirigovanog iz centrale.

    To je najpravedniji i najdemokratskiji sistem izbora.
  • sven

    03.06.2014 02:25
    Dobro, sada bi trebalo da raspisete izbore. Ali vi zaseli sa DS -om necete da postupite casno i odstupite sa vlasti.
  • vojvodjanin

    02.06.2014 21:01
    Ako hocete da vidite oslikane glasove gradjana Vojvodine onda vec jednom raspisite izbore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.