Još dva koraka do Zakona o radu

Predstavnici Vlade, Unija poslodavaca Srbije i sindikati 8 meseci zajednički rade na Nacrtu zakona o radu.
Predstavnici Vlade, Unija poslodavaca Srbije i sindikati 8 meseci zajednički rade na Nacrtu zakona o radu.

Prema rečima ministra rada Aleksandra Vulina, pitanje Zakona o radu usaglašeno je u 90 odsto stvari, međutim postoje još dve sporne tačke, o kojima poslodavci i sindikati ne mogu da usaglase.

"Poslodavci imaju zahteve pre svega da taj zakon o radu u većoj meri oličava evropsko radno zakonodavstvo. Mi nismo zadovoljni time i ovim predlogom i mislim da će on pre ili posle morati takođe da se menja, u smislu pristupanja EU. Sindikati imaju svoje zahteve da se ništa ne menja u zakonu o radu, poslodavci imaju suprotno tome da se mnogo promene određene značajnije odredbe", kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije poručuju da će se, ukoliko se ovakav zakon usvoji, jednom delu stanovništva plate smanjiti za 10 do 15 posto.

"Mi nismo rešili problem proširenog dejstva kolektivnih ugovora, mi bez toga ne vidimo dalju svrhu ni razgovora, ni pregovora i da sve ovo što smo uspeli zahvaljujući sindikatu, da na neki način usaglasimo, pada u vodu zbog tog ... dejstva, jer time se ubija socijalni dijalog u Srbii. Mi ćemo se najverovatnije opredeliti da već od sledeće nedelje ukoliko se ne odustane od ovoga, izađemo na ulice", rekao je Zoran Mihajlović , potpredesednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Poslodavcima i sindikatima predstoji sastanak socijalno-ekonomskog saveta koji bi trebalo da se desi u naredne 2 nedelje. Ovaj savet je još jedna prilika da se usaglase stavovi po pitanju spornih tačaka. Ukoliko do dogovora ipak ne dođe, država će doneti odluku.

  • ns

    09.06.2014 06:36
    Ne dozvoliti!
    Takav zakon koji nas vraca u doba prvobitne akumulacije kapitala ne treba dozvoliti da se donese. Bunite se ljudi!
  • 08.06.2014 20:29
    Taman još ta dva koraka pa da počne opšti ustanak.
    Sloboda ili smrt.
  • 08.06.2014 20:27
    SREDNJI VEK, vreme inkvizicije.
    Neka radnici rade džabe, a poslodavci će da kupuju nove audije i mercedese i da gaze decu od radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.