"Debelo" kasni digitalizacija, produžen rok

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija "prilično kasni" u sprovođenju procesa digitalizacije i dodao da je rok za završetak ovog procesa, koji je prvobitno bio 4. april 2012. godine, produžen do 17. juna 2015. godine.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija "prilično kasni" u sprovođenju procesa digitalizacije i dodao da je rok za završetak ovog procesa, koji je prvobitno bio 4. april 2012. godine, produžen do 17. juna 2015. godine.

On je rekao da je Evropska unija dala 10,5 miliona evra pomoći za proces digitalizacije, i da je ta faza pomoći završena. Ljajić je rekao da je, kada je u pitanju digitalizacija, urađeno samo 15 do 20 odsto posla, što je "ogromno kašnjenje".

"Probali smo čitavim nizom aktivnosti, akcija, mera, pregovora, razgovora da taj proces ubrzamo, jer dolazimo u veliki problem ako ne završimo sve to do 2015. godine. Biće ogromna šteta za državu, za građane. Biće omogućeno da ometaju signal onima u pograničnim područjima koji imaju digitalni signal, ukoliko imamo još uvek analogno emitovanje tog signala", rekao je Ljajić.

On je naveo da su donošenje seta medijskih zakona i obezbeđenje finansijskih sredstava preduslovi da bi se taj posao završio. "U završnoj smo fazi pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja će voditi ceo proces, i tender, i nabavke neophodne opreme", rekao je Ljajić. On je dodao da je plan da se krajem juna ili početkom jula potpiše predugovor, a u septembru ugovor o kreditu kojim bi se obezbedilo da se proces digitalizacije nastavi, ubrza i da se završi do juna 2015. godine.

Ljajić je rekao da je digitalizacija trošak za državu, kao i da je prvobitno bilo predviđeno da će ona koštati oko 70 miliona evra i izrazio nadu da će taj posao biti završen sa tri puta manje sredstava. On je istakao da digitalizacija donosi i veliku korist državi i da je procenjeno da bi ona mogla da bude između 50 i 100 miliona evra.

  • 09.06.2014 16:24
    ovaj je i IT strucnjak hahaha
  • pregledač

    09.06.2014 15:42
    eu platila
    kukaš da ti je SBB skup, a uzimaš drugi, treći prijemnik?????? pa ako ti je skupo, ti prodaj televizore i kupi lebac da se prehraniš, niko te ne tera da uzmeš dodatne prijemnike. Uostalom imaš slobodan gradski internet, pa što onda ne kupiš wifi antenu i neograničeno uživaš u džaba internetu? Verovatno zato što više ne radi nego što radi. SBB ponuda je najbolje što se može dobiti za te pare u gradu, osim ako ne kradeš od obližnjih kafića ili komšija internet.

    Biće interesantno u junu gledati prelazak sa analogne na digitalnu zemaljsku, kod nas još niko ne kupuje televizore sa DVBT2 tjunerima, tržište je preplavljeno DVBT1 televizorima, koji neće primati naš digitalni signal, niko još ništa nezna o tome, a država ništa ne preduzima.
  • Shojic

    09.06.2014 15:36
    brukate nas gde god odete
    EU platila a prasad pozderala, jel?
    To ocete da kazete?

    Vi se nas ne bojite ali oni ce vas procesuirati za ne namenski utrosak novca.
    Streljace te Panticu! Ha ha ha ha ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.