Šteta od poplava je mogla da bude manja

Poplave u Srbiji nisu mogle da se izbegnu, ali je obim razaranja i broj žrtava mogao biti manji da je ranijih godina preduzet niz preventivnih mera, izjavio je danas pomoćnik direktora Srbijavoda Veljko Dimitrijević.
Poplave u Srbiji nisu mogle da se izbegnu, ali je obim razaranja i broj žrtava mogao biti manji da je ranijih godina preduzet niz preventivnih mera, izjavio je danas pomoćnik direktora Srbijavoda Veljko Dimitrijević.

"Štete su mogle da budu manje da smo imali pripremljen sistem za odbranu od poplava, redovno održavanje tog sistema, bolju organizaciju javnih vodoprivrednih preduzeća i bolje stanje vodoprivrede", kazao je Dimitrijević.

Kako je dodao, "poplave su mogle prouzrokovati manje štete da je bilo urednog finansiranja i namenskog trošenja naknada koje građani placaju za te namene".

Dimitrijević je kazao da bi pomoglo i da su bili otklonjeni svi nedostaci Zakona o vodama iz 2010. godine, "koji je s mnogo pogrešnih odredbi razgradio jedinstveni vodoprivredni prostor Srbije i koji je načinio tri potpuno problematična i nefunkcionalna javna vodoprivredna preduzeća (Srbijavode, Vojvodinavode i Beogradvode)".

Dimitrijević je ponovio da je hitno potrebno dve milijarde dinara za saniranje oštećenih nasipa i objekata za odbranu od poplava u poplavljenim područjima. Prema njegovim rečima, do danas Srbijavode nisu imale pristup budžetu i još nijedan dinar po tom osnovu nije dat za sanaciju, ali se očekuje da će se to ovih dana rešiti.

"Prva mera treba da bude sanacija oštećenja i izlazak iz vanrednog stanja jer zbog oštećenih nasipa i crpnih stanica nismo više u stanju da prihvatimo poplave koje se mogu desiti u narednim mesecima, a treba očekivati da će kiše padati", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je ocenio i da nije dobra podela na vodotoke prvog i drugog reda, jer poplave iz vodotoka drugog reda u vodotocima prvog reda ne mogu da kontrolišu, niti ljudi znaju granicu tih vodotoka. On je podsetio i da poplavama može biti ugroženo 18 odsto teritorije Srbije, odnosno doline velikih reka, gde se nalaze skoro svi veliki gradovi i industrijski centri.

  • Cole

    10.06.2014 17:16
    ko ce
    da dgovara krivicno ako je steta mogla da bude manja?Neko bi trebao da snosi odgovornost.Bitno je da ste arcili pare jagnjece brigade, da ne postoji adekvatna oprema za vanredne situacije, o nasipima i da ne pricamo.Sve moj do mojega, nesposobnjakovici , bitange i lopurde.
  • 10.06.2014 15:33
    Da pojasnimo
    stapanjem jednog uredjenog vodoprivrednog(vode vojvodine) sa dva neuredjena, dobice se jedan veeeliki neuredjeni sistem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija