"Tvrđava teatar" ukinut bez obrazloženja

Bez najave i obrazloženja grad Smederevo ukinuo je festival "Tvrđava teatar", koji ga je u poslednjih sedam godina doveo na kulturnu mapu Srbije, ali i Evrope i umesto toga osnovao novu manifestaciju "Teatar u tvrđavi".

Bez najave i obrazloženja grad Smederevo ukinuo je festival "Tvrđava teatar", koji ga je u poslednjih sedam godina doveo na kulturnu mapu Srbije, ali i Evrope i umesto toga osnovao novu manifestaciju "Teatar u tvrđavi".

"Tvrđava teatar", posvećen ambijentalnom pozorištu, na inicijativu rediteljke Vide Ognjenović (sadašnje predsednice Saveta festivala) osnovao je Grad Smederevo, a podržalo tadašnje Ministarstvo kulture, sa namerom da se kao scena oživi čuveni srednjovekovni spomenik. Tokom proteklih godina, probranim repertoarom na kome su bila dela naših pisaca, ali i svetskih klasika u originalnim rediteljskim tumačenjima, festival je stekao međunarodnu reputaciju i postao privlačan za trupe koje su uvidele prednost jedinstvenog prostora.

Iako je selekcija već bila sačinjena, gradske vlasti odlučile su da ove godine ne pomognu održavanje festivala, uz to ne obavestivši organizatore. Umesto toga, osnovali su novu teatarsku manifestaciju, na čijem čelu je Radoslav Pavlović, dramski pisac i doskorašnji savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

- Ove godine smo zbog poplava i dugova iz prošle godine rešili da smanjimo repertoar, a da bi pomogla da se Festival održi, pozorišta su se odricala honorara i tražila samo da im se pokriju troškovi puta i boravka u Smederevu. Osim toga, odlučili smo da tri predstave prikažemo u Vili Stanković, gde se održava Šekspir festival, kako bi predstave videlo više ljudi, ali i kako bismo podelili troškove i na taj način dodatno uštedeli i pokrili raniji dug - kaže predsednica Saveta Tvrđava teatra Vida Ognjenović. Kako navodi, sve je to prebrisano jednim potezom, a da organizatore o tome niko nije obavestio.

- Čuli smo od pozorišta koje se pripremalo za gostovanje da im je saopšteno da su izvršene neke promene. Početkom maja je na Skupštini grada izglasana suma od 3,5 miliona za Tvrđavu teatar, pa smo se time rukovodili u pravljenju repertoara. Pre četiri dana je, kako saznajemo, sve to preinačeno po kratkom postupku. Festival Tvrđava teatar je ukinut, a osnovan novi, na čijem je čelu dramski pisac Radoslav Pavlović. Za taj novi festival je munjevito sastavljen i novi repertoar pošto je postignuta puna podrška gradskih vlasti - objašnjava Ognjenovićeva.

Potpuno drugačiji koncept Teatra u tvrđavi

Kako je za Danas rekla gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, festival Teatar u tvrđavi je gradska manifestacija poput Smederevske jeseni i Nušićevih dana. Ona će biti održana u okviru Smederevskog kulturnog leta, od 6. do 11. jula, a njen koncept biće potpuno drugačiji u odnosu na Tvrđavu teatar - ne ambijantalno pozorište, već kretanje (kroz vreme, žanrove, kulturu, dešavanja...). Ove godine većina predstava biće posvećena obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Poruka koja ne ohrabruje

Reditelj i bivši ministar kulture Nebojša Bradić smatra da je izostanak javne podrške festivalu Tvrđava teatar poruka koja ne ohrabruje.

- Taj festival u svojoj izvornoj ideji jeste zaštita kulturnog nasleđa, koja je u Smederevu veoma bogata. Smederevska tvrđava nalazi se na preliminarnoj listi Uneska, a ta manifestacija je svojim dovođenjem brojnih značajnih predstava i autora, kao i svojim dinamičnim programom, animirala kulturnu stvarnost Srbije. Mesto njenog održavanja i taj ambijentalni teatar ogroman su kulturni potencijal tog grada. Tako nešto ima Dubrovnik sa svojim Lovrijencem - kaže Bradić.

  • Nikola

    13.06.2014 08:49
    Sramota!
    Bitno da u Ledincima ima para za dane Zavičaja!
    Užas!
  • 13.06.2014 08:47
    Ne znam kako cemo preci preko ovoga mi u Vojvodini.
  • 13.06.2014 08:30
    Ko razume - shvatiće
    Herman Gering: "Kada čujem reč kultura, vadim pištolj".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija