Fiskalni deficit Srbije najveći u Evropi

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić izjavio je da će ovogodišnji fiskalni deficit u Srbiji, koji će premašiti dve milijarde evra, biti najveći u novijoj ekonomskoj istoriji od završetka hiperinflacije, a to je i najveći fiskalni deficit koji će biti ostvaren u Evropi ove godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić izjavio je da će ovogodišnji fiskalni deficit u Srbiji, koji će premašiti dve milijarde evra, biti najveći u novijoj ekonomskoj istoriji od završetka hiperinflacije, a to je i najveći fiskalni deficit koji će biti ostvaren u Evropi ove godine.

To znači, kako je naveo, da će i javni dug ove godine rasti značajno i približiće se na 70 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

- Ako se ne preduzmu značajne mere štednje i fiskalne konsolidacije, taj deficit će biti visok i u narednim godinama, kao i javni dug, i postoji opasnost da Srbija uđe u krizu javnog duga- ocenio je Arsić.

Prema njegovim rečima, vlada je u protekle dve godine najavljivala krupne reforme privrede i mere fiskalne konsolidacije, ali su one često izostajale. On smatra da odlaganje fisklane konsolidacije za polovinu ove godine i nije baš neka velika šteta, jer se zaista radi o minimalnoj konsolidaciji. Arsić smatra da bi trebalo obezbediti znatno ozbiljniji plan fiskalne konsolidacije, koji će obezbediti da se fiskalni deficit, koji bi ove godine, bez dodatnih mera, iznosio više od dve milijrde evra, smanji naredne godine na nivo između 1,5 i dve milijarde evra.

- To će podrazumevati krupne mere štednje u svim segmentima, uključujući javna preduzeća, subvencije privatnim preduzećima i stranim investitorima, ali i uštede koje se odnose na plate i penzije. Važno je da se ukinu sva neproduktivna trošenja, iako nemaju veliki bilansni značaj - precizirao je on.

Arsić je upozorio da je vlada, prema zakonu, obavezna da početkom sledeće godine emituje i obveznice po osnovu restitucije, što bi, ako se dogodi, javni dug dodatno povećalo za nekoliko procenata BDP-a.

  • Realna

    20.06.2014 05:08
    Nije komunizam
    Nije komunizam uzeo danak.Mogli smo mi davno izravnati ta vremena.Uzeli su danak svi posle toga, a najviše upravo od raspada SKJ i ere lopuža iz raznih partija.Ne zaboravite da kod nas kriminal ima organizovanu državu, a u svetu države imaju samo organizovani kriminal.Sitnica u odnosu na našu ubistvenu politiku.
  • janko

    19.06.2014 21:35
    @crno-crno-crni
    BRAVO!!!!!
  • 19.06.2014 16:07
    Čestitke Vučiću. Ovo je konkretan rezultat njegove vladavine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).