Kirbi: Javna preduzeća ne smeju da vode stranke

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da velika državna preduzeća u Srbiji ne bi trebalo da vode političke partije, već menadžeri.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da velika državna preduzeća u Srbiji ne bi trebalo da vode političke partije, već menadžeri.

"U praksi imate kompanije koje predvode stranke. To je veoma skup način za finansiranje političkih stranaka", rekao je Kirbi na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu. On je ocenio da to nije dobro, ali je istakao da ne želi da proziva nijednu stranku pojedinačno.

Govoreći o ekonomskim reformama u Srbiji, Kirbi je naveo da je za njihovo sprovođenje potrebna upornost i veliki trud, jer Srbija, kako je naveo, neće uspeti ni za dan, ni za nedelju ni za mesec dana da se izbori s problemima. Kirbi je kazao da bi Srbija morala da se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi omogućilo veće poverenje ulagača, kao i brže pridruživanje Evropskoj uniji.

Kao jedan od većih problema Srbije, on je naveo "odliv mozgova velikih razmera", kao i stvaranje uslova za privlačenje stranih investitora.

  • KOmša

    25.06.2014 08:18
    Šta bre ovaj priča?
    Ovaj Kirbi ko da je pao s Marsa... ne može u Svrbiji drugačije. Nema stručnjaka i menadžera, samo partije mogu da organizuju poslove po "naprednom" određenju Velikog Vođe.
  • nss

    25.06.2014 08:08
    @NJ.E. Kirbi
    Hvala Ekselencijo gdine Kirbi, svaka preporuka je dobro dosla.
    Srbija treba da se ugleda na resenje ovog problema u Novom Sadu.
    JKP/JP vode sve strucnjak do strucnjaka koji su izabrani na javnom konkursu bez uticaja stranaka na vlasti.
    Bice od nas nesto, korak po korak...
  • Posmatrač

    25.06.2014 06:59
    Pandorina kutija
    Stranačko pustošenje državnih firmi je osnovni I jedan od najvećih problema današnje Srbije. Na žalost, rešavanje tog problema nije u interesu ni jedne stranke u Srbiji.Upravo ta mogućnost finansiranja je glavni razlog borbe za mandate na izborima. Nakon svakih izbora prva I jedina tema je raspodela državnih preduzeća. To je razlog zbog kojeg imamo na stotine direktora "eksperata" koji se "razumeju" u sve sektore ekonomije I "sposobni" su da upravjaju bilo kojim državnim preduzećm. Pogledajte samo kako se zadnjih godina pojedini "eksperti" sele iz fotelje u fotelju. Postavljaju ljude bez iskustva na direktorska mesta. Jedino što moraju da znaju je kako da prelivaju sredstva iz budžeta u stranku ili stranačke firme koje dobijaju tendere. Rešavajem ovog problema ugasile bi se mnoge kvazi stranke I pokreti. Preduzeća bi se napokon oslobodila strnačkih pjavica i bila bi moguća potpuna kontrola poslovanja. I same stranke bi se očistile od mešetarskog šljama koji se uvukao u svaki segment društva. Dokle god stranke direktno rukovode državnim preduzećima imaćemo ovakvu I još goru situaciju. Problem je naterati ih da preseku granu na kojoj sede!!! Žalosno je što je ta oligarhija (uopšte nije bitna stranačka opredeljenst)spremna da rizikuje socijlne nemire pre nego što pokrenu promene. Ako ih mi na to ne nateramo, oni to sami uraditi neće!
    Svako dobro....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija