Matematičari, fizičari i informatičari doneli 42 medalje

Naši matematičari, fizičari i informatičari od početka godine nižu uspehe širom sveta, a doneli su 42 medalje.

Naši matematičari, fizičari i informatičari od početka godine nižu uspehe širom sveta, a doneli su 42 medalje.

Pune ruke zlata, srebra i bronze doneli su mladi matematičari, fizičari i informatičari, u poslednjih mesec dana, sa svih krajeva sveta. Sa olimpijade u Kazahstanu stigli su jedno srebro i tri bronze. Sa olimpijade u Kejptaunu, matematičari su doneli jedno zlato, tri srebra i dve bronze. Ordenje su osvojili i na balkanijadama, takmičenju "Arhimedes" u Bukureštu, olimpijadi u Kazahstanu. Sve u svemu, od početka godine, Srbiji su doneli ukupno 42 medalje.

Poslednja priznanja stigla su sa Tajvana, gde su četvorica mladih programera, pre nekoliko dana, osvojila dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Tim su činili Dimitrije Erdeljan, učenik Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Marko Stanković i Ivan Stošić iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu i Andrej Ivašković, učenik Matematičke gimnazije.

Pre njih, šestočlana ekipa matematičara osvojila je šest medalja, u konkurenciji 560 učenika, na olimpijadi u Kejptaunu. Najuspešniji je bio Žarko Ranđelović iz Niša. Srebro su osvojili Anđela Šarković, Dušan Drobnjak i Luka Vukelić, a bronzu Ivan Tanasijević i Maksim Stokić.

Sa pomenute olimpijade u Kazahstanu sa medaljama oko vrata vratili su se Uroš Ristivojević, Mihailo Đorđević, Luka Bojović i Jovan Jovanović.
Matematička gimnazija u Beogradu, još od sedmog razreda osnovne škole prima posebno nadarenu decu. Godinama unazad, njihovi đaci, bez problema upisuju Oksford, Kembridž i ostale najprestižnije fakultete na svetu, za koje neki dobijaju i punu stipendiju. A za sve ove uspehe, kažu u školi, pripremaju se temeljno i vežbaju dugo i naporno, jer bez rada, talenat im ne bi bio dovoljan za velike uspehe.

"Već sam program po kome uče je drugačiji nego u običnim gimnazijama. Ima više časova matematike, fizike i informatike", objašnjava Svetlana Jakšić iz ove škole. "Osim toga, tokom cele godine traje dodatna nastava za najbolje đake, koji se pripremaju za takmičenja. A onda neposredno pred odlazak, još intenzivnije vežbaju sa mentorima. Osim naših nastavnika, sa talentima rade i profesori sa Univerziteta u Beogradu".

Pored Matematičke gimnazije, sve veći broj takmičara poslednjih godina stiže i iz niške Gimnazije "Svetozar Marković".

  • cure

    27.07.2014 18:16
    jebi ga
    ja mislio milijarde kad ono.....
  • mina

    27.07.2014 18:16
    cestitke
    molimo za vise ovakvih I slicnih vesti - prestanite sa vestima o starletama I budite novine koje ce obavestavati narod o pravim ljudskim vrednostima - ucinicete dobro delo I podsticati druge da cine sta je dobro I pametno
  • Sale NS

    27.07.2014 17:45
    Bravo !
    Svaka čast deco, opet dokazujete da ovde ima pametnog sveta ali šta to vredi ako niste učlanjeni gde treba. Napolju vam ne treba članska karta već samo znanje, nemojte oklevati, ovde nam nema bojitka još dugo, dugo .....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija