"Železnice Srbije" ojađene za milione?

"Železnice Srbije" podnele su 28 krivičnih prijava za zloupotrebe službenog položaja, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i zloupotrebe u javnim nabavkama.

"Železnice Srbije" podnele su, u ovoj godini, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu ukupno 28 krivičnih prijava za zloupotrebe službenog položaja, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i zloupotrebe u javnim nabavkama.

Šteta naneta preduzeću u ovim sumnjivim poslovima procenjuje se na oko milijardu dinara, saznaju "Novosti" iz dobro obaveštenih izvora u "Železnicama".

Primera radi, samo na jednoj železničkoj pumpi u Novom Sadu već je dokazano da je od 2010. do 2013. godine nestalo ukupno pet miliona litara lož-ulja, dizela i evrodizela. Dokumentacija se još uvek proverava, pa se sumnja da nedostaje barem još dva miliona litara goriva.

- To znači da je samo na ovoj pumpi u protekle četiri godine nestalo goriva čija je vrednost oko sedam miliona evra - kažu u "Železnicama". - Naš radnik, koji je bio zaposlen na toj pumpi, ubio se pre nekoliko meseci. Ali, neverovatno je da se takva pljačka železničke imovine mogla odigrati bez ozbiljnije organizacije "posla".

Šest krivičnih prijava podneto je i protiv pojedinih sindikalnih lidera na železnici, koji se sumnjiče da su oštetili preduzeće i budžet Srbije za više od 60 miliona dinara. Takođe, 15 krivičnih prijava podneto je protiv jednog broja zaposlenih, koji su u prethodnom periodu obavljali rukovodeće poslove u kompaniji zbog sumnje da su preduzeću naneli štetu koja premašuje 170 miliona dinara.

Među predmetima koji su prosleđeni MUP i Tužilaštvu su i remont pruge Štitar - Petlovača, eksproprijacija nepokretnosti prilikom izgradnje pruge Gilje - Ćuprija, krađe goriva u Pančevu i Prijepolju, manjak više od 100 obruča točkova u Požarevcu, nabavka brodskih kuka, prodaja polovnih šina, održavanje drumskih vozila, krađa 144 komada lisnatih trapeznih gibnjeva iz radionice u Makišu, poslovi prevođenja.

Prijave su podneta i za slučajeve koji su se desili u vreme aktuelnog poslovodstva, a za koje se sumnja da je bilo zloupotreba, kao što je raskid ugovora između "Železnica Srbije" i "Fijata" iz Kragujevca za poslove na industrijskom koloseku.

  • Vojvodjanska Republika

    28.07.2014 10:53
    Mali prilog za koji niko ne mari.
    http://www.vojvodina.com/prilozi/zeleznica.htm
  • seljak

    28.07.2014 09:52
    @"napaceni -narod
    krade sam od sebe, bioloski fenomen"???

    Gdine, ne krade narod nego lopovi kradu od naroda.
  • napaceni

    28.07.2014 04:12
    narod
    krade sam sebe,bioloski fenomen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija