Tasovac: Novi medijski zakoni put do boljeg informisanja

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je večeras da set novih medijskih zakona uređuje medijsku scenu u Srbiji na najtransparentniji način, približavajući je evropskim praksama, ali i pruža okvir za daleko kvalitetnije informisanje građana.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je večeras da set novih medijskih zakona uređuje medijsku scenu u Srbiji na najtransparentniji način, približavajući je evropskim praksama, ali i pruža okvir za daleko kvalitetnije informisanje građana.

Tasovac je istakao da se država povlači iz vlasništva u medijima i da je jul 2015. godine rok za njihovu privatizaciju. Prema njegovim rečima, vlasnička struktura u medijima će zahvaljujući novim zakonskim rešenjima postati potpuno transparentna.

"Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se preduslovi za digitalizaciju, a ono što je bitno, stvaraju se okviri za stabilno finansiranje javnih servisa čime oni mogu da ispunjavaju svoj cilj", kazao je Tasovac.

On je objasnio da to znači da će stupanjem na snagu Zakona o javnim servisima biti ukinuta pretplata i da će se u sledećih godinu i po dana javni servisi, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, finansirati iz budžeta uz punu transparentnost.

Kako je rekao Tasovac, od 2016. godine taksa će biti jedini način finansiranja javnih servisa, što je velika razlika u odnosu na finansiranje putem pretplate, jer pretplata podrzumeva neku vrstu dobrovoljnosti. On je objasnio da je taksa obavezna, da neće biti veća od 500 dinara i da otklanja sumnju u to da vlada kontroliše javne servise. To znači da predstoji rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi.

  • panonius

    28.07.2014 13:47
    očešljaj se prvo ...
    Jel ovaj fahman za kulturu , informisanje... i šta li već !? Ovaj kao u nekom pokvarenom bendu udara po svim instrumentima - takva mu i muzika !!!
  • 28.07.2014 11:06
    Smislili cilj i traže da plaćamo
    Smislili cilj i onda primoravati građane da plaćaju nečije fiksi ideje, navodni uzvišeni ciljevi Javni medijski servis, možes misliti, neće svet postojati ako ne postoji Javni medijski servis i ne finansira se od npr. pretplate.
    Ako se da se država povlači iz vlasništva u medijima, onda ne može da naplaćuje taksu, a sem toga RTS nije držani organ i sl.
    Prilikom plaćanja taksi, osoba slobodno odlučuje koju će uslugu i za koju vrednost traži, znači, postoji dobrovoljnost kao i kod pretplate, ali 1) takse su protivnaknada za uslugu koju država čini npr. obvezniku, što znači da obveznik plaća taksu samo ako je zatražio neku intektualnu (apstraktnu, nematerijalnu) uslugu (bilo da je ona slobodno izabrana od obveznika ili mu je nametnuta propisima nadležnog tela); 2) pri plaćanju takse primjenjuje se teritorijalno načelo, što znači da obaveza plaćanja nije ograničena samo na državljane zemlje koja uvodi tu obavezu; 3) u plaćanju takse prisutan je element prisile, jer je obvezu i visinu plaćanja te obveze utvrdio državni organ, jer se neka prava ili činidbe mogu ostvariti samo nakon što obveznik pokrene propisani postupak i što će se nepodmirena obaveza naplatiti prisilno.
  • Nezavisni

    28.07.2014 10:06
    stručnjak
    Mislim da je on totalno pogrešan izbor za ovo važno radno mesto - mediji, informisanje I kultura.
    Vidi se kako je nezavisan od Vučića,s obzirom da nema ni komentar na ponašanje televizije Pink od kad je SNS na vlasti.

    To je novi "javni servis vlade"

    A da ne pričamo o kulturi, I o dobu cenzure za vreme njegove vladavine, vidi se da je naučio nešto od Vučića iz 1999 godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija