Babić: Prava pacijenata neće biti manja, jer su ionako mala

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je danas da će smanjenjem doprinosa za zdravstvo od dva odsto priliv novca u kasi RFZO biti manji, što bi moglo izazvati ozbiljne probleme.
Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je danas da će smanjenjem doprinosa za zdravstvo od dva odsto priliv novca u kasi RFZO biti manji, što bi moglo izazvati ozbiljne probleme.

Doprinosi će biti manji za oko 36 milijardi dinara na godišnjem nivou (umesto 236 biće 200 milijardi). Dodaje, međutim, da prava pacijenata zbog manje novca u zdravstvenoj kasi neće biti uskraćena, jer, kaže, ni do sada nisu bila velika.

"Prava pacijenata nisu tako visoka kod nas da bi mogli da ih uskraćujemo. Bez obzira na krizu neka smo prava proširili kao što je pravo invalidnih lica za pomagalima", navodi Babić i upozorava da bi manje novca u zdravstvenoj kasi moglo izazvati ozbiljne probleme, zbog čega poziva vladu da pomogne.

On kaže i da postoje mehanizmi za nadoknadu manjka novca u budžetu RFZO, tako što će, recimo, vlada izdvajati mnogo više novca za zdravstveno osiguranje nezaposlenih, što inače treba da čini po Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

"Do sada je vlada plaćala samo delić troškova za nezaposlene osobe. To je bilo oko 670 miliona dinara iz budžeta, međutim stvarna godišnja obaveza iznosi oko 16 milijardi dinara", rekao je Babić.

Prvi čovek RFZO dodaje da su odavno uvedene mere štednje na svim nivoima u fondu, da nema reprezentacije, putovanja u inostranstvo, dnevnica, kao i da će u narednom periodu raditi na tome da što više lekara iz inostranstva dolaze u Srbiju da rade specifične operacije koje se ne rade kod nas.

Upitan da li će biti dovoljno novca za lečenje dece u inostranstvu Babić kaže da veruje da će biti, iako se potreba za tim sredstvima stalno uvećava i jako je visoka i ove godine će cifra za lečenje pacijenata u inostranstvu preći pet miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija