"Netransparentni dogovori vlade sa investitorima"

Transparentnost Srbija ocenila je danas da su postupanje vlade u proteklih sto dana na polju borbe protiv korupcije "nažalost obeležili nastavak prakse netransparentnosti dogovora sa investitorima i zadržavanje partijske kontrole nad javnim preduzećima".

Transparentnost Srbija ocenila je danas da su postupanje vlade u proteklih sto dana na polju borbe protiv korupcije "nažalost obeležili nastavak prakse netransparentnosti dogovora sa investitorima i zadržavanje partijske kontrole nad javnim preduzećima". Kao pozitivne korake vlade, Transparentnost je navela pojedine mere iz brojnih zakona koje je ona predložila u tom periodu.

"Konkretni aranžmani koji su zaključeni na osnovu međudržavnih ugovora i sporazuma, bilo da je to učinjeno za vreme aktuelne vlade ili prethodnih kabineta, i dalje su nedostupni javnosti", navodi se u saopštenju.

"Umesto pune primene Zakona o javnim preduzećima, usvojenog pre 19 meseci, i u ovom periodu je nastavljeno partijsko upravljanje i odlučivanje o smenjivanju i postavljanju direktora, koje ne može predstavljati adekvatnu zamenu za institucionalnu kontrolu, čak ni kada se partije odriču svojih loših kadrovskih rešenja", ocenila je Transparentnost.

Dodaje se da je vlada predložila nekoliko zakona kojima je ostvaren napredak u odnosu na prethodno stanje ili na prvobitne verzije nacrta zakona. Kao primer se navode pojedine odredbe upravo usvojenih medijskih zakona, kao i da je novi nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača kvalitetniji od verzije iz decembra 2013. godine.

"Treba napomenuti, da ni u slučaju tih propisa nije iskorišćen njihov pun antikorupcijski potencijal. Tako, na primer, Zakon o javnom informisanju i medijima obezbeđuje javnost medijskog vlasništva i državne pomoći, ali ne omogućava javnost podataka o najvećim izvorima finansiranja medija, suprotno obećanjima istih političkih aktera iz 2012", navodi se u saopštenju.

  • ZoranNS

    04.08.2014 17:16
    Vreme Saše Radulovića dolazi
    Vreme Saše Radulovića dolazi, Srbija ide u bankrot, posle čega će narod staviti prst na čelo, i izabrati pravi put za oporavak Srbije.
  • 04.08.2014 13:35
    Šta reći?
    "na polju borbe protiv korupcije "nažalost obeležili nastavak prakse netransparentnosti dogovora sa investitorima i zadržavanje partijske kontrole nad javnim preduzećima"

    Snimak dela sednice Opštinskog odbora SNS Medijana (Niš)u vezi sa očekivanim konkursom za zapošljavanje 8 novih službenika. https://soundcloud.com/novinar/partijsko-zaposljavanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija