Banke nam naplaćuju i "dobar dan"

Banke u Srbiji u prva tri meseca ove godine na ime kamata i provizija prosečno dnevno su zaradile 90 miliona dinara (više od 770.000 evra).

Banke u Srbiji u prva tri meseca ove godine na ime kamata i provizija prosečno dnevno su zaradile 90 miliona dinara (više od 770.000 evra).

Banke su, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, od januara do marta 2014. zabeležile ukupan neto dobitak od 8,1 milijardu dinara.

Prema podacima NBS čak 72,7 odsto ukupne operativne dobiti u tom periodu došlo od naplate kamata, 20,1 odsto od provizija za razne usluge koje banke čine svim koji posluju s njima, dok ostatak dolazi između ostalog i od države po osnovu prinosa na obveznice.

Činjenica da je prihod banaka od kamata viši od 70 odsto, jasno govori koliko su kod nas kamate skupe, izjavio je ekonomski stručnjak Instituta za evropske studije Goran Nikolić. On objašnjava da u Evropi banke imaju mnogo više dnevnih transakcija, a samim tim mogu da dozvole da njihove kamate na kredite budu niže, a provizije na usluge manje.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, velika razlika između kamata koje građani plaćaju na kredite i kamata koje banke plaćaju građanima na štednju, i upravo ta razlika, kaže on, "gura" profit banaka.

Za profesora Ekonomskog fakulteta Ljubodraga Savića još je alarmantniji podatak da čak petina bankarskih prihoda dolazi od različitih naknada. "Kamate jesu visoke, ali mnogi zaboravljaju koliko su skupe skrivene bankarske provizije, a koje kod nas čine petinu ukupne dobiti banaka. Provizije možda i nisu paprene ako se posmatraju pojedinačno, ali je problem što se u našim bankama i ‘dobar dan’ naplaćuje. S druge strane, to je njima najlakša zarada i siguran izvor prihoda koji ne nosi nikav rizik", rekao je Savić.

  • Pedja

    20.04.2024 03:33
    Zelenaske kamate
    Ja imam račun u Raifaizen banci, refinasirao sam kredit u Kredit Agricol banci koju je kupila raifesen banka, ta banka je imala niže kamate od raifasen banke rata ja bila 22.780kredit je prešao u raifesen bank koja je kupila Credit Agricol ili RBA i posle godinu i četiri meseca rata je sada 24.587 dinara promenljiva oko 14% u Raifesen Banci, pokušavao sam u Raifesen banci da refinansiram sa fiksnom kamatom nisu mi odobrili tri puta, jer sada nisam za stalno zaposlen. Mislim da je raifesen prava zelenaska banka i treba što dalje bežati od nje, jer su veliki prevaranti a kriva je Narodna Banka Srbije što nije ograničena kamate na dugoročne kredite preko milion dinara.
  • VP

    04.08.2014 21:06
    Ko je kriv?
    Ne podrzavam banke, ali mi se cini da niti jedna banka nije nikoga naterala da uzme (ekstremno nepovoljan) kredit. I meni su nudili sto varijanti da me osisaju ali razmislih pa ne pristadoh. Zakljucak je da gradjani ne placaju danak bankama nego svojoj gluposti. Neko ce reci da odredjeni ljudi nisu imali drugog izlaza, ma nemojte reci. Nemam sta da jedem i obucem pa cu podici 1000 evra kredita, malo se obuci, jesti par meseci i otici na more par dana i sta se desava nakon par meseci, opet nema sta da jedem, obucem i ne mogu na ljetovanje ali sam sada pride duzan 1200 evra. I banka mi kriva?
  • Eduard

    04.08.2014 20:59
    Svi ste amateri
    zakonom je zabranjeno svuda po svijetu uzimati proviziju kad se dizu pare na drugim bankomatima isto to su radili po Evropi I svima su morali da vrate sve razlike jer medjubankarski system bankomata vec ima medju sobom naplatu a ne da jos uzimaju od stranaka.
    Svakako u Srbiji ce to doci na snagu kad neko zapali 200 bankomata.Pazi veseo sam da sam otisao iz Srbije jer sam skinuo svu negativnu energiju koja me je stiskala godinama. Nema tu prosperiteta nikada. Turci su pobegli od Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija